Overwinning op ADF-rebellen leidt tot opluchting in Beni (CongoForum)

BENI – In Beni, in het oosten van de DR Congo, is er opluchting en hoop nu het Congolese leger erin is geslaagd om het hoofdkwartier van de ADF-rebellen in te nemen. De inwoners van Beni willen maar wat graag geloven dat er nu uitzicht is op een duurzame vrede, ook al blijft er zeker nog ongerustheid, bericht Radio France Internationale.

Onlangs kon het leger uitpakken met overwinningsberichten in de strijd tegen het ADF. Zo werd het hoofdkwartier van de rebellen in Medina ingenomen. Burgeractivist Stewart Kalyamughuma van de beweging Lucha is tevreden : “Dit is goed nieuws en het geeft opnieuw hoop aan de bevolking. We constateren dat de rust terugkeert in sommige zones. De mensen hebben het gevoel dat ze weer in vrede zullen kunnen leven”.

In Medina werden vijf leiders van het ADF buiten strijd gesteld. Maar opposant Jules Vahikehya blijft voorzichtig in zijn reactie : “We hebben geen gedode strijders gezien. Werden deze personen effectief uitgeschakeld, of verspreidde de vijand zich gewoon in de brousse?”

De inwoners van Beni blijven bang dat de rebellengroep weer zal overeind krabbelen, stelt Kizito Hangi, actief in het middenveld. “We kunnen de laatste bolwerken onschadelijk maken maar de medeplichtigen blijven vrij circuleren en kunnen zich hergroeperen”.

De lopende militaire operatie tegen het ADF lijkt alleszins een succes. Maar analisten vinden het nog te vroeg om te concluderen dat het ADF volkomen is uitgeschakeld.

© CongoForum, 17.01.20

Beeld : Congolese militairen
Bron : Monusco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.