Polemiek wegens overbrenging groot aantal gedetineerden van Lubumbashi naar Angenga (CongoForum)

LUBUMBASHI – In Lubumbashi hebben de provinciale autoriteiten deze week bijna 200 gevangenen overgebracht naar de militaire gevangenis van Angenga (Equateur), in het noorden van de DR Congo. De kwestie leidt tot een serieuze polemiek.

Volgens de provinciale overheid zijn de overgebrachte gevangenen veroordeeld voor verkrachtingen, moorden of het lidmaatschap van een opstandige beweging. Maar onder deze gevangenen bevinden zich personen van wie de dossiers nog worden onderzocht door het gerecht in Lubumbashi. Hen nu overbrengen is in strijd met de normale gang van zaken, zeggen insiders uit de wereld van justitie.

De jongste golf van gevangenen verliet maandag Lubumbashi met een militair vliegtuig, stelt Radio France Internationale. Volgens de directeur van de centrale gevangenis van Kasapa zijn in totaal 199 gevangenen overgebracht naar de gevangenis van Angenga. Volgens de gouverneur van Haut-Katanga, Jacques Kyabula, moet de maatregel een duidelijke waarschuwing zijn voor wie over de schreef gaat.

Er moet een proces zijn

De gouverneur zegt dat de operatie moet helpen om de onveiligheid in Lubumbashi en omstreken terug te dringen. Maar bij sommige gevangenen zijn hun dossiers nog steeds in behandeling bij het gerecht. Dit is bijvoorbeeld het geval met de 14 volgelingen van dominee Mukumbila, die in december 2013 werd gearresteerd wegens opstandigheid en moord. De advocaat van deze mannen, Guy Mbuya, ziet de overbrenging naar Angenga als een ontvoering. “We nemen mensen die niets met banditisme te maken hebben, en we sturen ze naar Equateur. Ondertussen blijven de echte bandieten hier. We hebben het dossier niet geval per geval gevolgd om uit te maken of deze mensen betrokken zijn bij wat er gebeurt. Ze worden als bandieten voorgesteld, maar er is geen proces”.

In 2015 stelde Human Rights Watch al de slechte omstandigheden van gevangenen in Angenga aan de kaak. Onder hen bevonden zich 300 gewezen FDLR-rebellen, die meer dan een jaar vast zaten zonder enig proces. Bij die rebellen waren er ook kinderen.

© CongoForum, 28.01.20 (rok)

Beeld – bron: 7sur7.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.