Staten-generaal van hoger onderwijs roept enorme verwachtingen op (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft voor dit jaar een Staten-generaal van het hoger en universitair onderwijs aangekondigd. Hij beloofde dat de overheid “passende oplossingen” zal bieden.

Een timing voor de Staten-generaal noemde Tshisekedi niet. Maar het is zeker dat de verwachtingen in het onderwijs hooggespannen zijn, zo meldt Radio France Internationale.

Vier maanden geleden waren de professoren van de Universiteit van Kinshasa (UNIKIN) nog aan het staken. De vereniging van professoren van UNIKIN is nog niet officieel gecontacteerd, maar de grieven zijn bekend. Er zijn looneisen en achterstallige salarissen. De docenten willen ook de algemene financiering van de sector bespreken in een context van algemene onzekerheid: laboratoria en bibliotheken zijn in de meeste gevallen leeg en de infrastructuur is vervallen.

Aan de onderhandelingstafel hopen ze ook dat er over verschillende sociale kwesties zal worden gedebatteerd, waaronder de toegang tot kredieten, de pensioenen en de ziektekostenverzekering. Bij de instelling UPN wil de professorenvereniging dat de rectoren en directeurs-generaal van openbare universiteiten en hogere instituten worden gekozen en niet worden benoemd zoals nu het geval is.

Er is nog geen formele uitwisseling met vertegenwoordigers van de onderwijswereld gestart, maar men lijkt het voorbeeld van het gratis lager onderwijs liever niet op tafel te gooien. Het zou een goed idee zijn om het hoger en universitair onderwijs gratis te maken, maar dit realiseren op het terrein is verre van vanzelfsprekend, zo wordt beseft.

© CongoForum, 03.01.20 (rok)

Beeld – bron: Wikipedia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.