Streek van Beni: nieuwe aanval ADF-rebellen eist minstens 38 mensenlevens (CongoForum)

BENI – Een nieuwe aanval van de Oegandese moslimextremisten van het ADF heeft minstens 38 mensenlevens gekost in de streek van Beni in Noord-Kivu. Zes personen werden zwaargewond. De aanvallers namen geiten, kippen en andere bezittingen mee. De feiten deden zich voor in Manzengi, in het territorium Beni.

Volgens de organisatie CEPADHO (Centre d’études pour la promotion de la paix, la démocratie et les droits de l’homme) kwamen de aanvallers uit de richting van Bayiti. Ze liepen van deur naar deur en vermoordden de boeren die ze daarbij aantroffen. Een andere groep ADF-strijders werd opgemerkt op 3 km ten oosten van het dorp Eringeti.

De rebellen wilden woensdagochtend een stelling van het Congolese leger aanvallen maar werden teruggeslagen. Hierbij werd dominee Yese Ngulongo doodgeschoten. De man was een geestelijke van de Anglicaanse Kerk.

Eerder slaagde het leger erin om Madina te heroveren. Daar had het ADF zijn hoofdkwartier. De rebellen dolen nu rond en proberen zich te wreken en het leger tot vertwijfeling te brengen.

Volgens CEPADHO blijft de uitdaging heel groot. De organisatie vraagt aan het leger om dorpen en agglomeraties beter te beveiligen. Het leger moet serener optreden en ook sneller reageren tegen de rebellen.

Ondertussen trachten burgers te vluchten naar plaatsen die ze veiliger achten. In de bossen wordt voort gezocht naar vermisten. De huidige balans is dan ook alleen voorlopig, merkt het lokale middenveld op.

© CongoForum – Roger Mulyata, 30.01.20

Beeld – bron: Afrique Panorama

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.