Vital Kamerhe: « Voorzitter Nationale Assemblee is over de schreef gegaan » (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi wilde onlangs niet uitsluiten dat hij de Nationale Assemblee zou moeten ontbinden als er sprake was van een crisis. Die uitspraak resulteerde in scherpe kritiek van de voorzitter van de Nationale Assemblee, Jeanine Mabunda. Vital Kamerhe, die ooit zelf de instelling leidde en nu de kabinetschef van Tshisekedi is, vindt dat Mabunda over de schreef is gegaan, meldt Radio France Internationale.

Jeanine Mabunda wees erop dat het staatshoofd zich aan de bepalingen van de Grondwet te houden heeft. Als hij die niet naleeft, riskeert hij ‘hoogverraad’ te plegen, waarschuwde ze.

Volgens Vital Kamerhe kwam het niet toe aan Jeanine Mabunda om een debat uit te lokken over of commentaar te geven op de uitspraak van president Tshisekedi. “De president heeft nooit gezegd dat hij de Nationale Assemblee zal ontbinden, maar niemand kan hem dit weigeren. Wie meet in welke mate er een crisis is? Dat doet de president van de Republiek”.

Kamerhe wil niet antwoorden op de vraag of Mabunda al dan niet moet ontslag geven. Zelf vertrok hij ooit als voorzitter van de Nationale Assemblee, onder president Joseph Kabila. Volgens Kamerhe vallen beide situaties niet te vergelijken.

“Mabunda is wel over de schreef gegaan”, luidt het. “Dat dient gezegd”. In zijn tijd als parlementsvoorzitter wilde Kamerhe op zeker ogenblik zelf opstappen. “Vanuit hiërarchisch oogpunt sta ik onder het staatshoofd. Het presidentschap is een mythische functie. Met zo’n functie kan je geen spelletjes spelen. De president staat garant voor de Natie”.

© CongoForum, 24.01.20

Beeld : Vital Kamerhe
Bron : Wikipedia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.