Centraal-Kasaï: bevolking vraagt naar commissie voor waarheid, gerechtigheid en verzoening (CongoForum)

KANANGA – De burgers van Centraal-Kasaï roepen op tot de oprichting van een provinciale commissie voor waarheid, gerechtigheid en verzoening, om zich te buigen over het vele geweld dat er is geweest in verband met de militie Kamwina Nsapu. Dat blijkt uit een rapport dat eerder deze week werd gepresenteerd aan de provinciegouverneur, liet Radio Okapi weten.

Centraal-Kasaï was één van de provincies waar veel geweld ontstond door toedoen van Kamwina Nsapu. De crisis resulteerde in mensenrechtenschendingen, misdaden en wreedheden begaan door verschillende spelers.

De provinciale overheid wil een herhaling van deze feiten voorkomen en organiseerde daarom volksraadplegingen. 17 consultants gingen het terrein op om de betrokken gemeenschappen aan te moedigen tot een vreedzaam samenleven, meer inzicht te verwerven over de situatie en duurzame oplossingen te bedenken.

De meeste burgers blijken het nodig te vinden dat de gemeenschappen bijeenkomen en de waarheid vertellen in een speciale commissie. Volgens het rapport moet deze commissie alleen uitspraak doen over de conflicten die te maken hadden met Kamwina Nsapu.

Het rapport kreeg lof van mensenrechtenexperts van de Verenigde Naties en de provinciale gouverneur, Martin Kabuya. Die laatste heeft beloofd om de aanbevelingen van dit rapport uit te voeren, zodat de provincie in de toekomst gespaard kan blijven van zulke gruwelen en wreedheden.

© CongoForum, 06.02.20 (rok)

Beeld – bron: ReliefWeb / Crisis Group

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.