Centraal-Kasaï: waarschuwing aan officieren gerechtelijke politie die gevangenen martelen voor boetes (CongoForum)

KANANGA – Provinciaal politiecommissaris kolonel Claude Wasongolua waarschuwde woensdag officieren van de gerechtelijke politie in Centraal-Kasaï die gevangenen martelen om boetes te eisen. Hij zei dat diegenen die niet gezagsgetrouw zijn niet zullen ontkomen aan gerechtelijke vervolging. De oproep komt er een dag na een beschuldiging door ngo’s tegen bepaalde politieagenten in de provincie die zich bezighouden met wanpraktijken, laat Radio Okapi weten.

“Ik herinner u eraan dat op OPJ-niveau de verdachte op geen enkele manier kan worden gedwongen om boetes te betalen”, verklaarde kolonel Wasongolua. Hij wijst malafide elementen bij de gerechtelijke politie erop dat bepaalde praktijken niet kunnen in een rechtsstaat.

De kolonel riep bovendien mensenrechtenorganisaties op om samen te werken. “Praat niet eerst met de pers maar kom naar ons”, klonk het. Wanneer mensenrechtenactivisten feiten vaststellen die niet aanvaardbaar zijn, zijn ze welkom bij de politietop om dit aan te pakken, zo was de boodschap.

© CongoForum, 27.02.20 (rok)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.