Grote zwermen sprinkhanen bereiken provincie Ituri (CongoForum)

BUNIA – In de provincie Ituri worden de jongste dagen grote zwermen sprinkhanen gesignaleerd. Eerder teisterden de beestjes Oost-Afrika, nu duiken ze op in Centraal-Afrika.

Het nieuws komt van de FAO, een organisatie van de Verenigde Naties, meldt Mediacongo. De schadelijke insecten zijn waargenomen op de westelijke oever van het Albertmeer, in de omgeving van Bunia, de hoofdplaats van Ituri. Ze komen uit het noorden van buurland Oeganda. Het zou gaan om de eerste sprinkhaneninvasie in Congo sinds bijna 75 jaar.

In landen als Kenia, Ethiopië en Somalië blijft de toestand verontrustend. De sprinkhanen blijven zich voortplanten, en er worden nieuwe zwermen verwacht.

Voedselzekerheid

De Keniaanse autoriteiten zien de sprinkhanen als een bedreiging voor hun voedselzekerheid. In één zwerm zijn er wel 150 miljoen sprinkhanen per vierkante kilometer, en een ‘wolk’ van sprinkhanen is soms wel 2.400 vierkante km groot.

Uit onderzoek blijkt dat een sprinkhaan dagelijks even veel als zijn eigen gewicht (twee gram) opeet. Deze sprinkhanen leven 6 maanden, soms leggen ze wel 150 km per dag af.

De Congolese autoriteiten moeten nu maatregelen treffen om het ergste te vermijden. Als de sprinkhanen op grote schaal kunnen toeslaan, kan dat voor een deel van de Congolezen leiden tot hongersnood.

© CongoForum, 26.02.20

Beeld – bron : La Prunelle RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.