Mbandaka: twee jaar na dood van Eric Bolokoloko wacht familie nog op schadeloosstelling (CongoForum)

MBANDAKA – De burgerbeweging Filimbi heeft gisteren een mis georganiseerd ter nagedachtenis van Eric Bolokoloko, een 21-jarige man die 2 jaar geleden door een politieagent werd gedood tijdens een vreedzame mars die was georganiseerd door het coördinatiecomité van katholieke leken (CLC) ). Zijn ouders eisen nog altijd dat gerechtigheid geschiedt, meldt Radio Okapi.

Ondanks het feit dat de dader op heterdaad betrapt werd en ondanks de schadevergoeding met interesten ter hoogte van 150.000 dollar, die de moordenaar en de Congolese staat zouden moeten betalen, blijft de vader van het slachtoffer, Adrien Bolokoloko, nog wachten op die schadevergoeding: “Wij, de familie, willen deze schadevergoeding ontvangen, plus de interest erop. Het kind stierf niet als een kip, maar eerder als een held, een martelaar. Hij vergoot zijn bloed voor het land, het is gepast dat wij, zijn ouders, hiervoor een tegemoetkoming krijgen. Ik zou willen dat het staatshoofd Félix Tshilombo Tshisekedi erbij betrokken wordt, voor zover wettelijk vereist. Ik doe ook een beroep op gouverneur Bobo Boloko”.

Volgens de coördinator van de burgerbeweging Filimbi in de provincie Equateur, Chilassy Bofumbo, getuigtende mis in een kerk in Mbandaka III en de acties die zijn beweging uitvoert, van eerbetoon aan alle ”helden” die gevallen zijn op het slagveld voor politieke verandering.

“We willen dat de Congolese bevolking in het algemeen en die van de stad Mbandaka in het bijzonder weten dat deze verandering het gevolg is van verschillende offers. Mensen hebben hun bloed vergroten, zijn gemarteld, opgesloten, gedood. We eisen dat gerechtigheid geschiedt ter nagedachtenis aan onze broeders die hun leven hebben verloren vanwege de liefde voor dit land”, aldus Chilassy Bofumbo.

Leden van Filimbi (Equateur) zijn van plan om volgend weekend het graf van Eric Bolokoloko te bezoeken. Op zondag 25 februari 2018 werden de marsen van katholieke christenen, die na de mis verkiezingen eisten, op brute wijze uiteengedreven door de politie in Kinshasa en in de provincies, waarbij verschillende slachtoffers vielen.

© CongoForum, 26.02.20 (rok)

Beeld – bron: Congo Mikili

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.