Zuid-Kivu: nieuw interetnisch geweld op hoogplateaus van Minembwe en Mikenge (CongoForum)


BUKAVU – In de voorbije dagen zijn er opnieuw schermutselingen geweest tussen gewapende groepen op de hoogplateaus van Minembwe en Mikenge (een zone met overwegend Banyamulenge, nvdr). De feiten deden zich vooral voor in de dorpen Kivumu en Rugabano. Dat bericht Radio Okapi.

Bij de gevechten staan sinds 17 februari twee rivaliserende lokale groepen tegenover elkaar, namelijk Maï Maï en Gumino-krijgers.

De Maï Maï beschuldigen er de andere fractie van een door hen gecontroleerd dorp in brand gestoken te hebben. De Gumino zeggen dan weer dat zij in hun actiezone Kivumu en Kawera aangevallen werden door Maï Maï die daarbij 100 koeien zouden buitgemaakt hebben.

Militaire bronnen bij de 12de Snelle Interventie Brigade van het Congolese leger bevestigen dat er troepen werden uitgestuurd om in de regio de gestolen koeien terug te halen. Tevergeefs echter.

Volgens dezelfde militaire bronnen vielen er bij beide gewapende groeperingen gewonden. Verdere details ontbreken echter. Andere lokale bronnen hebben het eensluidend over drie gedode personen: een officier van het Congolese leger, een krijger van de groep Twigwaneho en een Maï Maï-strijder. Vijf gewonden zouden opgenomen zijn in het ziekenhuis van Minembwe in afwachting van hun evacuatie naar Bukavu. Dinsdagochtend werden nog schoten gehoord in de dorpen Ruhemba, Kawera en Mikenge.

De burgerbeweging van de regio vreest dat de nieuwe gewelduitbarsting het huidige gemeenschapsoverleg zal verstoren. Op dat overleg was bij de afdeling Burgerzaken van de Monusco aangedrongen door de lokale vertegenwoordigers van de gemeenschappen .

Burgemeester Gady Mukiza van de landelijke gemeente Minembwe bevestigt op zijn beurt de onveiligheid in het centrum van Minembwe.

© CongoForum, 19.02.20 (PVb)

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.