Coronavirus in Oost-Congo: eerste geval in Ituri, en niet in Noord-Kivu (CongoForum)

KINSHASA / BUNIA – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigt dat er een eerste geval van het coronavirus is buiten Kinshasa. Maar de besmette persoon bevindt zich in de provincie Ituri, en niet in Noord-Kivu. Eerder vandaag hadden officiële bronnen in Kinshasa gesproken van een geval in Goma (Noord-Kivu). Dat blijkt dus onjuist.

De zieke in Ituri is gevonden in Nyankunde. Het gaat om een 37 jaar oude man. Het bericht over een geval van coronavirus in Noord-Kivu wordt formeel tegengesproken.

De gouverneur van Noord-Kivu, Carly Nzanzu Kasivita, bevestigt dat er in zijn provincie nog geen enkel geval van Covid-19 werd bevestigd. Hij beaamt dat het Nationaal Instituut voor Biomedisch Onderzoek (INRB) had moeten verwijzen naar een geval in Ituri. “Het positief geteste staal kwam uit onze buurprovincie Ituri”.

Volgens viroloog Jean-Jacques Muyembe (INRB) was er een verwarring met diverse stalen. Op ontvangen stalen stond ‘Noord-Kivu’ vermeld, terwijl het ging om stalen uit Ituri.

De 37-jarige patiënt ligt nu in het ziekenhuis van Nyakunde, op zo’n 40 km ten zuiden van Bunia, de hoofdplaats van Ituri.

Media in Bunia maken zelfs gewag van twee gevallen. Zij verwijzen naar mijnwerkers uit een goudmijn die wordt gerund door Chinezen.

De autoriteiten van Ituri moeten nog op één en ander reageren.

© CongoForum, 27.03.20

Beeld – bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.