Kindu, Mbandaka en Beni schieten in actie om coronavirus voor te zijn (CongoForum)

KINSHASA – De maatregelen die president Tshisekedi heeft aangekondigd om de verspreiding van het Covid-19 virus in te dammen, hebben heel het publieke en private schoolwezen in Kindu (Maniema) door elkaar geschud, aldus het getuigenis van een reporter van Radio Okapi. De maatregelen worden overigens positief verwelkomd in Beni (Noord-Kivu) en Mbandaka (Equateur).

Net zoals in België heeft de berichtgeving over Corona zich ook in Congo snel verspreid. En ook in Congo is de bevolking fel verontrust direct begonnen om waskommen, filtersystemen en allerlei middelen om de handen te wassen in te slaan.

Voor de enen geldt “beter voorkomen dan genezen”. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de scholengemeenschap Mwamba waar alle leerlingen voor minstens één maand naar huis zijn  gestuurd, zoals overigens bevolen door de president.

Anderen zoals de scholengemeenschap Mambe aarzelen nog met die volledige sluiting onder het voorwendsel dat “het virus nog niet binnen onze muren is”. Dat belet niet dat de directie er toch al de hygiënische maatregelen heeft aangescherpt om zich aan te passen aan de nationale verordeningen.

Terwijl die nieuwe maatregelen nu voor heel wat deining zorgen onder de bevolking, dringt oud-premier en senator Matata Ponyo er bij de provinciale regering van Maniema op aan om in te grijpen teneinde de voorgeschreven maatregelen van de president toe te passen. Hij roept de bevolking op om de hygiënische voorschriften strikt toe te passen om zo de verspreiding van Covid-19 in de provincie Maniema de pas af te snijden. De senator heeft ook de directie van het plaatselijke ziekenhuis dat zijn naam draagt, opgedragen alvast het voorbeeld te geven idoorn een efficiënte toepassing van die verordeningen in het belang van de volksgezondheid. Overigens hebben de provinciale overheden van de Maniema tot nog toe op geen enkele manier gecommuniceerd met de bevolking die steeds meer in paniek slaat.

Goede maatregelen

In provincie Equateur worden de door de president uitgevaardigde maatregelen dan weer echt gewaardeerd. Wel vragen zich velen bezorgd af of de dagelijkse voedselbevoorrading overeind zal blijven en of leerkrachten hun loon zullen uitbetaald krijgen.

Ook in Beni (Noord-Kivu) staat de bevolking achter de beslissing van de president om alvast de komende vier weken alle publieke activiteiten op te schorten. Voor sommige inwoners zal die maatregel hen helpen om beter de lijdensweg te vergeten die ze nog maar pas achter de rug hebben in de nasleep van de strijd tegen ebola.

© CongoForum, 19.03.20 (PVb)

Beeld: een zicht in Mbandaka

Bron: Adventures in Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.