Lubumbashi (Haut-Katanga): maïs in één klap meer dan dubbel zo duur (CongoForum)

LUBUMBASHI – De prijs van een zak maïsmeel van 25 kg is in Lubumbashi van 35.000 Congolese frank (20,64 USD) gestegen naar liefst 80.000 Congolese frank (47,18 USD). Voor de inwoners van Lubumbashi is er maar één verklaring voor die stijging: je reinste speculatie. Zij roepen de overheden op om meer empathie te tonen en een einde te maken aan die anarchie en achteloosheid.

De piekprijs van maïsmeel – het belangrijkste basisvoedsel in de provincie Haut-Katanga – wordt op vrijwel alle markten gemeld, meldt Radio Okapi. Op de markt ‘Mzee Kabila’ in de gemeente Lubumbashi variëren de prijzen tussen 75.000 francs (44,23 USD) en 85.000 (50,13 USD) Congolese franken, afhankelijk van het feit of deze meel ingevoerd is of lokaal gemaakt. Tot dusver lijkt echter geen enkele verkoper te kunnen uitleggen wat nu aan de basis ligt van deze overdreven stijging. Meestal zijn de prijzen trouwens niet geafficheerd en wordt er op de prijs afgepingeld.

In Kasumbalesa, aan de grens met Zambia, steeg de prijs van een zak maïs van 28.000 francs (16,51 USD) naar 60.000 (35, 39 USD) Congolese frank, of zelfs meer. Jongeren van een politieke partij trokken vrijdagochtend rond op de markt van Kabulo om de prijzen te controleren. Al wie overdreven prijzen vroeg, werd met arrestatie bedreigd. In Lubumbashi waarschuwde burgemeester Ghislain Robert Lubaba alle speculanten en kondigde aan dat hij alle dwarsliggers zal bestraffen.

Dit neemt niet weg dat een ‘belangrijke economische speler’ in Lubumbashi gewoon 38.000 Congolese frank blijft vragen voor een zak meel. De inwoners zelf verdringen dan weer elkaar om toch maar aan meel te geraken en vergeten daarbij de basisvoorschriften tegen het coronavirus.

© CongoForum, 21.03.20 (PVb)

Beeld – bron: Actualité.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.