Rutshuru: inwoners Kiwanja nemen maatregelen tegen Covid-19 ernstig (CongoForum)

Coronavirus: niet iedereen in Goma past de regels al goed toe.

GOMA – Wereldwijd is iedereen bang voor het COVID-19- of Coronavirus. Zo ook de inwoners van de agglomeratie Kiwanja in de zone Rutshuru (provincie Noord-Kivu),die de hygiënische verordeningen tegen de Corona-pandemie zeer ernstig nemen. Zo respecteren de verschillende kerkgemeenschappen van Kiwanja strikt het verbod van president Tshisekedi op religieuze massabijeenkomsten.

Sinds zondag 22 maart doen de christenen van de verschillende strekkingen hun gebeden in familieverband; anderen vinden het verantwoord om nu geen gebedskringen op te zetten, aldus sommige bronnen die CongoForum heeft gecontacteerd. De meeste gelovigen hebben zich in kleine groepjes verzameld om hun riten te vieren zoals voorgeschreven door hun kerken.

Het middenveld staat duidelijk achter de maatregelen die de president heeft uitgevaardigd en wil bij de bevolking ookde naleving van die maatregelen aanbevelen. De voorzitter van het plaatselijke middenveld, Saidi Kasongo, vindt dat de bevolking alvast nog waakzamer en nog oplettender moet worden.

Niet iedereen past de regels toe

In Goma, de hoofdplaats van de provincie Noord-Kivu, blijft een deel van de burgers sommige verordeningen negeren zonder te beseffen hoe groot de schade is die de pandemie nu al wereldwijd veroorzaakt. Sommige inwoners van Goma vrezen ook van de honger te zullen sterven nu de voedselprijzen zo de pan zijn uitgerezen, mee door de sluiting van de grens tussen het Congolese Goma en het Rwandese Gisenyi. Heel wat voedsel wordt immers van over de grens aangevoerd.

Velen menen ook dat de Congolese regering de bevolking meer zou moeten helpen tijdens deze coronacrisis. Zo zouden er maatregelen moeten komen voor de voedselbedeling want de huidige situatie belet heel wat mensen om hun normale dagelijkse activiteiten uit te oefenen. Heel wat Congolezen moeten van dag tot dag (over)leven.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 25.03.20 (PVb)

Beeld – bron: CongoForum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.