Tshisekedi praat Donald Trump naar de mond in Washington (CongoForum)

WASHINGTON – De DR Congo wil de betrekkingen met Israël op hoog niveau hervatten. De Congolese ambassade zou ook overwegen om een ‘economische sectie’ in Jeruzalem te huisvesten. Dat meldt Radio France Internationale.

President Félix Tshisekedi maakte het plan bekend in een toespraak voor het Israëlisch-Amerikaanse Public Affairs Committee (Aipac), dat een grote conferentie hield in Washington. Meer dan 20 jaar lang had Congo geen hoge diplomaat in Israël. In de komende dagen wil Tshisekedi een ambassadeur benoemen voor Tel Aviv. Op dit moment staat de ambassade van de Democratische Republiek Congo onder leiding van een eenvoudige zaakgelastigde.

Volgens de president zal de ambassade een economische sectie krijgen om de banden met Israël te versterken, met name op het gebied van “landbouw, wetenschap en technologie”.

Steun aan ‘vredesplan’

Aipac is een lobby die de Israëlische belangen in de VS verdedigt. Tijdens zijn speech verduidelijkte Félix Tshisekedi dat de ambassade van Congo in Tel Aviv blijft, maar dat hij geen probleem heeft met het oprichten van een nieuwe economische sectie in Jeruzalem. Tshisekedi verklaarde het ‘vredesplan’ van president Donald Trump te steunen. Dat plan is echter bijzonder omstreden en is afgewezen door de Palestijnse Autoriteit.

Volgens een specialist zijn de aankondigingen gedaan om Trump en de Verenigde Staten te plezieren. De Amerikanen hebben Félix Tshisekedi sinds zijn verkiezing gesteund en Tshisekedi tracht nu de Amerikaanse steun te gebruiken om de invloed van zijn voorganger Joseph Kabila in te perken.

In Congo zelf is de speech slecht onthaald in de entourage van Kabila. “Congo kan Palestina niet negeren”, tweette een nauwe medewerker van Joseph Kabila, Jean-Pierre Kambila.

Nogal wat Congolezen hebben kritiek op de toespraak van Tshisekedi. Zij vinden dat de Palestijnse kwestie niet mag worden vergeten. “Jeruzalem is, door zijn geschiedenis, een plaats die toebehoort aan de joden, de Arabieren en de christenen. Als je het als de hoofdstad van Israël beschouwt, accepteer je de privatisering ervan door alleen de joden”, reageerde de burgerbeweging Lucha.

Op sociale media zeiden nogal wat Congolezen ook dat ze hopen dat Tshisekedi niet zal vergeten om ook een hoge vertegenwoordiger bij de Palestijnse staat te benoemen.

© CongoForum, 03.03.20 (rok)

Beeld – bron: Fatshi News / Twitter

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.