Beruchte kolonel uit Mobutu-tijdperk overlijdt in Brussel (CongoForum)

BRUSSEL – Een gewezen kolonel uit het Mobutu-tijdperk, Sébastien Nzapali, is op 1 april 2020 overleden in een Brussels ziekenhuis. Dat melden diverse Congolese media. De vroegere officier van de Zaïrese strijdkrachten (FAZ) leidde ooit de ‘Garde civile’, een politie-eenheid die werd in het leven geroepen door dictator Mobutu. Hij droeg de bijnaam ‘Koning der beesten’.

De beruchte kolonel nam in 1997 de benen bij de overname van de macht door het AFDL van Laurent-Désiré Kabila. Hij vluchtte destijds naar Nederland.

De slachtoffers van zijn wreedheden dienden klacht in bij de Nederlandse autoriteiten. In september 2003 werd de ex-kolonel aangehouden toen hij probeerde om, samen met zijn vrouw en twee van zijn kinderen, als vluchteling te worden erkend. Nederland weigerde hem de vluchtelingenstatus, en de man werd opgepakt.

Nederlandse onderzoekers reisden naar de DR Congo om genoeg bewijsmateriaal te vinden voor de aanklachten tegen Sébastien Nzapali. Het proces ging op 24 maart 2004 van start. Op 7 april 2004 oordeelde een rechtbank in Rotterdam dat de officier betrokken was geweest bij folterpraktijken. Hij werd veroordeeld tot 5 jaar cel.

Sébastien Nzapali werd geboren in 1952. Hij maakte deel uit van de lijfwacht van president Mobutu Sese Seko. Van 1990 tot 1995 leidde hij eenheden van de ‘DSP’ in Kinshasa. In 1996 zette Mobutu hem in bij de ‘Garde civile’. De officier kreeg een leidinggevende functie in de havenstad Matadi.

© CongoForum, 03.04.20

Beeld: Sébastien Nzapali
Bron : Congo Profond

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.