Ebola in Oost-Congo : laatste patiënte verlaat het ziekenhuis, één zieke is spoorloos (CongoForum)

BENI – In de Oost-Congolese stad Beni (Noord-Kivu) is gisteren, zondag, de laatste patiënte met ebola uit het ziekenhuis ontslagen. De overheid is nog wel op zoek naar een andere patiënte, die de benen nam, melden persagentschappen.

Zondag mocht een meisje van 7 jaar het ebola-behandelingscentrum (CTE) in Beni verlaten waar ze op 13 april 2020 was opgenomen.

Het meisje was volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de laatste patiënte met ebola. Sinds een aantal dagen zijn er geen nieuwe zieken meer genoteerd. Maar de gezondheidsdiensten kunnen nog niet aftellen om het einde van de epidemie af te kondigen. Normaal gezien moeten er 42 dagen zonder nieuwe gevallen zijn.

Het probleem is dus dat er nog altijd een patiënte rondloopt die op de vlucht ging. Het stadsbestuur van Beni hoopt dat familieleden van de zieke haar op betere gedachten zullen brengen. Als de patiënte niet wordt teruggevonden, is er altijd het risico dat anderen zullen besmet geraken.

Congo stond op het punt om op 13 april 2020 het einde van de epidemie af te kondigen. Maar op 10 april dook er een nieuw geval op. Bij deze uitbraak kwamen officieel bijna 2.280 personen om het leven, op een totaal van 3.461 gevallen. De uitbraak werd afgekondigd op 1 augustus 2018. Meer dan 300.000 mensen zijn ingeënt.

Sinds 1976 zijn er nu al 10 uitbraken van ebola geweest in de DR Congo. De ergste was de editie van 1976. De huidige epidemie is de op één na ergste. Maar het kan nog erger: tussen 2013 en 2016 stierven in West-Afrika meer dan 11.000 mensen aan ebola.

Er zijn ondertussen ook gevallen van het coronavirus in Congo. Daar gaat het nog altijd ‘maar’ om een aantal honderden gevallen, voor het merendeel in Kinshasa.

© CongoForum, 27.04.20

Beeld – bron : Artsen Zonder Grenzen (MSF)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.