Kagame verzekert dat er geen Rwandese soldaten in Congo zijn (CongoForum)

KIGALI – De Rwandese president Paul Kagame ontkent de beschuldigingen dat Rwandese soldaten onlangs zouden hebben deelgenomen aan operaties in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Kagame gaf gisteren, maandag, commentaar tijdens een video-persconferentie.

Er is geen enkele Rwandese soldaat in de provincie Zuid-Kivu, verzekerde Kagame. Daarmee reageerde hij op beweringen van het maatschappelijk middenveld en de Congolese oppositie dat het Rwandese leger aan de zijde van de Congolese troepen (FARDC) had deelgenomen aan operaties tegen rebellen in het oosten van de ‘RDC’. “Er is niet één soldaat van de Rwandese strijdkrachten in dat gebied geweest. Niet één. De Congolese regering kent de feiten. Zij weet dat de Rwandese strijdkrachten daar niet zijn.”

Volgens Radio France Internationale zou ook de expertengroep van de VN onlangs Kinshasa over dit onderwerp een verzoek om opheldering gestuurd hebben op basis van inlichtingen over de ‘deelname van buitenlandse strijdkrachten’ aan recente operaties tegen gewapende Congolese en niet-Congolese groepen in Noord- en Zuid-Kivu.

Kagame suggereerde de aanwezigheid van Burundese troepen in het gebied. Wat Noord-Kivu betreft, toonde hij zich tevreden over de vlotte informatie-uitwisseling tussen Rwanda en de RDC over de strijd tegen Rwandese rebellen. “Gelukkig heeft de Congolese regering aanvaard om samen te werken met de buurlanden in de regio om het nu al decennia aanslepende probleem van de gewapende groepen op te lossen. Wij geven onze partners in de regio, onder hen ook de VN, informatie over die activiteiten. Wij hebben ook de Congolese regering inlichtingen verstrekt en op basis van sommige van die inlichtingen zijn ze ook daadwerkelijk in actie geschoten. Ze hadden immers de mogelijkheid om die info te verifiëren en vast te stellen wat er in Noord-Kivu aan het broeien was. Zo zijn ze operaties begonnen tegen groepen zoals de FDLR en anderen want ze hebben tal van benamingen.”

Wat de dood van zanger Kizito Mihigo betreft, verklaarde Kagame dat er al heel wat theorieën werden verkondigd en de zaak nu maar eens gesloten moet worden.

© CongoForum, 28.04.20 (PVb)

Beeld : Paul Kagame

Bron : Amazigh World

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.