Krasse uitspraak senaatsvoorzitter Thambwe Mwamba doet veel stof opwaaien (CongoForum)

KINSHASA – De voorzitter van de Congolese Senaat, Alexis Thambwe Mwamba, ligt onder vuur door een uitspraak die hij afgelopen zaterdag heeft gedaan op de radiozender Top Congo. Tijdens het gesprek op de zender maakte Thambwe Mwamba de opmerking dat het ‘ongrondwettelijk is’ wanneer een staatshoofd de noodtoestand afkondigt zonder eerst de toestemming te hebben gevraagd aan het voltallige parlement (Nationale Assemblee en Senaat).

Net nu willen de voorzitters van beide ‘kamers’ van het parlement een Congres bijeenroepen, ook al is het totaal niet duidelijk wat dan de agenda zou zijn, schrijft de krant Le Phare.

De uitspraak van Thambwe Mwamba lokt heel wat kritische reacties uit. Nogal wat Congolezen vinden dat de senaatsvoorzitter de Grondwet niet goed kent. “Anders zou hij hebben beseft dat de president geen toestemming moet vragen aan het parlement, in Congres, om de noodtoestand af te kondigen”. Hierbij wordt verwezen naar artikel 85 van de Grondwet. De president moet alleen overleg plegen met de eerste minister en de voorzitters van beide kamers, punt.

De eerste ondervoorzitter van de Nationale Assemblee, Jean-Marc Kabund van de UDPS, liet in een tweet weten dat het niet aan een Congres toekoms om daden van het staatshoofd te ‘regulariseren’. Hij vindt dat Thambwe Mwamba de zaken fout voorstelt. Kabund vraagt zich af of het Congres bijeenroepen niet kan neerkomen op een ‘coup’ tegen het staatshoofd.

Een grondwetsspecialist als André Mbata zegt dat president Tshisekedi overeenkomstig de Grondwet heeft gehandeld. “Hij heeft overlegd met de premier, en die laatste heeft ook zijn handtekening gezet”, luidt het. Mbata snapt niet dat een voorzitter van de Senaat de eigen Grondwet niet goed kan uitleggen.

Volgens Le Phare moeten de voorzitters van de Senaat en Nationale Assemblee ermee ophouden om ‘lessen te geven’. “Ze verzieken nodeloos het politieke klimaat en creëren door hun houding de omstandigheden waarin het parlement kan worden ontbonden. Als ze met de bevolking omgaan, zouden ze moeten weten hoe de Congolezen echt denken over de enen en de anderen”, luidt het.

© CongoForum, 13.04.20

Beeld: Thambwe Mwamba

Bron: Scoop RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.