Unicef vraagt om zeker nu meer steun te geven aan Congolese gezondheidszorg (CongoForum)

KINSHASA – In de DR Congo is het aantal doden wegens het coronavirus gelukkig nog beperkt. Maar het land had al te kampen met een aantal epidemieën. De Congolese gezondheidszorg, die zwaar ondergefinancierd is, kan het allemaal maar heel moeilijk aan. In Zuid-Kivu heeft de overheid ondertussen beslist om, zoals voorzien, per 1 april te starten met inentingen tegen de mazelen.

Volgens de verantwoordelijke voor de campagne in Zuid-Kivu was het van essentieel belang om deze actie te handhaven om kinderen te vaccineren tegen de mazelen en ouders voor te lichten over de strijd tegen het coronavirus. Maar het personeel moet dan wel genoeg worden beschermd.

“Op alle sites meten we de temperatuur van alle ouders”, vertelt dr. Lievain Bikali. “Handen moeten worden gewassen. Het verzorgend personeel gebruikt maskers en handschoenen. We moedigen geen grote bijeenkomsten op de sites aan. Gemiddeld worden 20 kinderen per keer toegestaan, en tussen hen moet er 1 meter afstand blijven”.

Unicef vindt het belangrijk om de inentingscampagnes te behouden en zelfs meer te doen voor de primaire gezondheidszorg, bericht Radio France Internationale. Voor diverse ziektes is er nood aan genoeg beschermingsmiddelen en de juiste opleiding voor het personeel in medische centra, zegt Edouard Beigbeder van Unicef in Congo. “Koorts wijst op een besmetting. Met het coronavirus of met iets heel anders. Zoiets kan uit de hand lopen als het niet wordt behandeld. We hebben dus nood aan gezondheidscentra die blijven draaien om diagnoses te kunnen stellen”.

Het VN-Kinderfonds vraagt aan de Congolese regering en de geldschieters van Congo om een groter deel van hun budget te besteden aan de Congolese gezondheidszorg.

Ongeruste artsenvakbond

Bij de artsenvakbond Synamed is drie dagen lang vergaderd over de strijd tegen het coronavirus. Het beeld blijkt verdeeld te zijn. Sommige provincies lopen erg achterop: alle vroegere provincies van Bandundu, van Equateur, van de Kasaï. Lualaba en Haut-Katanga hebben redelijk wat middelen. Verder denkt Synamed dat geen enkele andere provincie goed gewapend is om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

De artsenbond is ongerust omdat er heel wat berichten zijn over een gebrek aan materieel in de provincies, voor zover er al iets is. Individuele beschermingsmiddelen zijn er veel te weinig. Ambulances zijn er ook te weinig. In de staatsziekenhuizen zijn er minder dan 20 beademingsmachines. Dus zullen privéziekenhuizen flink hun best moeten doen.

“Wat is er terechtgekomen van die 300 ziekenhuizen die zouden worden gebouwd volgens internationale maatstaven?”, vraagt Synamed zich af. De vakbond wijst erop dat er geregeld wordt geschermd met al die nieuwe ziekenhuizen in de Congolese media. Maar de praktijk is zeer ontnuchterend. De huidige coronacrisis legt de grote verantwoordelijkheid bloot van vorige regeringen en van de huidige regering, luidt het. Er is geen echte plan om de gezondheidszorg gevoelig beter te maken.

Synamed vraagt om in Kinshasa alle inwoners te verplichten om thuis te blijven en wil een gelijkaardige maatregel in andere provincies met gevallen van het coronavirus. Er moet zo vlug mogelijk iets gebeuren om in de provincies te kunnen testen. De artsenvakbond verwacht een piek van de epidemie tussen 15 en 30 april.

© CongoForum, 02.04.20

Beeld – bron : Unicef RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.