Hevige polemiek over niet-begrote renovatie Congolese Senaat (CongoForum)

KINSHASA – Het Congolese politieke wereldje is al een aantal dagen in de ban van een polemiek over de renovatie van de Senaat in Kinshasa. De poppen gingen echt aan het dansen toen senator Bijoux Kitenge Goya op 5 mei 2020 vroeg om een parlementaire onderzoekscommissie in te stellen.

Senaatsvoorzitter Alexis Thambwe Mwamba zit erg verveeld met de hele kwestie, bericht Jeune Afrique. Hij krijgt veel kritische vragen over de renovatie van ‘zijn’ Senaat.

Bijoux Kitenge Goya, lid van de partij AFDC, schreef op 26 april een brief waarin ze vragen stelde over de manier waarop de renovatie van de Senaat werd aangepakt. Ze wilde weten hoe die werken precies waren toegekend. Volgens de regels van de Senaat had de voorzitter van de instelling toen één week tijd om antwoord te geven. Als dat antwoord uitbleef, kon de senator vragen om een parlementaire onderzoekscommissie.

In de zitting van 30 april gaf Thambwe Mwamba, vroeger nog minister van Justitie, een eerste antwoord. Hij verzekerde dat de werken op een correcte manier waren toegekend. De controlerende instantie had dan ook haar zegen gegeven, luidde het. “De werken werden volledig geprefinancierd door de bewuste onderneming”, aldus Thambwe Mwamba.

Volgens de senaatsvoorzitter waren er goede redenen om de werken te laten plaatsvinden tijdens een parlementaire vakantieperiode.

Niet vermeld in begroting

Diverse senatoren merkten op dat de werken nergens waren vermeld in de begroting die in december 2019 werd goedgekeurd. In die begroting was slechts sprake van zes projecten, waaronder de aankoop van informatica, de bouw van een archief voor het parlement, de aankoop van bepaalde voertuigen en airconditioning. Voor al die projecten werd 2,9 miljoen dollar begroot. Maar de vernieuwingswerken in de Senaat, toegekend aan Modern Construction, kosten volgens Bijoux Kitenge Goya ruim 4 miljoen dollar.

Thambwe Mwamba weigerde meer informatie vrij te geven. In een brief van 5 mei adviseerde hij de senator om het gedetailleerde dossier in te kijken. Bijoux Kitenge Goya nam geen genoegen met dat antwoord en eiste dus de samenstelling van een onderzoekscommissie.

De kritische senator blijft erbij dat ze het volste recht heeft om uitleg te vragen over de werken. Over de vraag naar een onderzoekscommissie moet wel plenair worden gestemd, en de kans is groot dat het voorstel daar wordt weggestemd. Het FCC van Kabila, waartoe Thambwe Mwamba behoort, heeft de meerderheid in de Senaat. De AFDC maakt ook deel uit van het FCC maar vaart in dit dossier dus zijn eigen koers. Kitenge Goya vindt het belangrijk om door te zetten om tot een echte rechtsstaat te komen in Congo.

Nog meer kritiek

De senator staat niet alleen met haar kritische houding. Het Observatorium voor de overheidsuitgaven (ODEP) en de reflectiegroep GREM (Groupe de réflexion et d’échanges sur les marchés publics en RDC) hebben ook ernstige bedenkingen bij de werken in de Senaat. Ook zij merken op dat deze werken nooit in de begroting zijn opgenomen, wat niet normaal te noemen is.

ODEP en GREM herinneren eraan dat de plenaire zaal van de Senaat minder dan tien jaar geleden werd gerenoveerd. Zij zeggen dat er geen enkele reden was om nu snel-snel de zaal opnieuw te moderniseren. ODEP en GREM willen meer informatie krijgen over Modern Construction. Ze willen bijvoorbeeld weten in welke mate dat bedrijf banden heeft met leden van het Bureau van de Senaat.

Bijoux Kitenge Goya diende overigens ook een klacht bij het parket in. Ze voelt zich besmeurd en beledigd door uitspraken die Thambwe Mwamba deed tijdens de zitting van 30 april. De voorzitter had er op dat moment op gewezen dat de senator pogingen had gedaan om een zitje te krijgen in het Bureau van de instelling.

© CongoForum, 07.05.20

Beeld : Bijoux Kitenge Goya

Bron : Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.