Leila Zerrougi: “Gecombineerde acties zijn nodig om een einde te maken aan de misdaden in het oosten van het land” (CongoForum)

KINSHASA – Er is een combinatie van militaire en gerechtelijke acties en een dialoog tussen gemeenschappen nodig om een einde te maken aan de misdaden die nog steeds worden gepleegd in het oosten van de DR Congo. Dat verklaarde Leila Zerrougui donderdag op Radio Okapi. “Diegenen die mensen afslachten hebben geen excuus en zijn criminelen”, zei ze.

De chef van de VN-vredesmacht in Congo (Monusco) onderstreepte dat er geen excuus is om mensen te doden, burgers te vermoorden, massamoorden te plegen.

Alle misdaden en schendingen van de mensenrechten doen ophouden kan alleen door alle bestaande juridische middelen te gebruiken, verklaarde Zerrougui. “Er is militaire actie nodig, maar ook gerechtigheid en er is zeker ook de belangrijke rol van de gemeenschappen. We werken samen met de regering om het leger te versterken, en ook om het gerechtelijke luik te versterken. De twee samen kunnen helpen om de verleiding te verminderen voor degenen die het onuitsprekelijke nog niet hebben gedaan”.

Leila Zerrougui riep ook de gemeenschappen op om met elkaar te praten.

© CongoForum, 30.05.20

Beeld: Leila Zerrougi

Bron: Verenigde Naties

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.