Unicef: geweld zet humanitaire hulp onder druk (CongoForum)

BUNIA – Volgens Unicef is de escalatie van geweld in deze oostelijke provincie niet zonder gevolgen voor het dagelijkse leven van vrouwen en kinderen die worden blootgesteld aan verschillende ziekten.

Volgens het VN-Kinderfonds zet de onveiligheid in de provincie, sinds begin dit jaar, druk op de humanitaire hulp aan mensen in nood, met name vrouwen en kinderen. “De veiligheidssituatie in Ituri verslechtert snel”, zegt Edouard Beigbeder”, Unicef-vertegenwoordiger in de DRC. “We moeten snel handelen om een crisis te voorkomen die nog meer kinderen zou ontwortelen en in gevaar zou brengen”, voegt hij eraan toe.

Les Dépêches de Brazzaville laat verder weten dat de escalatie van geweld 22 gezondheidsvoorzieningen in de provincie, grote voorraden vaccins en koelketencomponenten heeft vernietigd.

Meer dan 160 scholen werden beschadigd of geplunderd. Gebrek aan toegang tot onderdak, voeding, gezondheid en onderwijs maakt kinderen bijzonder kwetsbaar voor misbruik, geweld en uitbuiting. Alleen al tussen april en mei ontving Unicef meer dan honderd beschuldigingen van ernstige schendingen van de rechten van kinderen. Het ging bijvoorbeeld om verkrachtingen, moorden, verminkingen en aanvallen op scholen en gezondheidscentra.

Ondanks de onveiligheid heeft Unicef zijn aanwezigheid en humanitaire operaties in Ituri gehandhaafd via haar uitvoerende partners, maar de behoeften zijn nog steeds talrijk en groeien met de dag. Duizenden kinderen lopen het risico op ernstige ondervoeding. Tienduizenden van hen gaan niet meer naar school en lopen het risico geen klaslokalen te hebben wanneer de scholen heropenen omdat die vernietigd zijn. En dodelijke ziekten, waaronder mazelen, blijven de regio plagen.

Om in de behoeften van kinderen en vrouwen te voorzien, heeft Unicef een geldinzamelingsoproep van 262 miljoen dollar gelanceerd voor humanitaire actie voor kinderen in de DR Congo. Op 15 mei was slechts vijf en een half miljoen dollar ontvangen en was 28 miljoen dollar overgedragen van het voorgaande jaar, waardoor er een financieringstekort van meer dan 292 miljoen dollar overblijft, of 87%.

Sinds eind vorig jaar zijn bijna tweehonderdduizend mensen het grondgebied van Djugu, Mahagi en Irumu ontvlucht en hebben ze onderdak gevonden in gastgemeenschappen en in extreem overvolle vluchtelingenkampen in Bunia, de hoofdplaats van de provincie Ituri en omgeving.

© CongoForum, 27.05.20 (rok)

Beeld – bron: Unicef

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.