Corona in Congo: humanitaire EU-luchtbrug vanuit Brussel (CongoForum)

BRUSSEL – De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian en de Europese commissaris voor Crisisbeheersing Janez Lenarcic vertrekken zondagavond vanuit Brussel naar Kinshasa en Goma, als onderdeel van ‘een door de EU georganiseerde “humanitaire luchtbrug” ter ondersteuning van de strijd tegen het coronavirus. Dat berichtte de openbare omroep RTBF onlangs op basis van persagentschappen.

Er zijn drie vluchten naar de DR Congo gepland, als onderdeel van een gezamenlijke inspanning van de Europese Commissie, België, Frankrijk en humanitaire hulporganisaties, in samenwerking met de Congolese autoriteiten. Ze zullen hulpverleners vervoeren en in totaal 45 ton humanitaire lading, inclusief waterzuiveraars, voedingsondersteuning en algemene medische benodigdheden.

Andere goederen en artikelen zijn bedoeld om de strijd tegen corona in de DRC te ondersteunen, naast de inspanningen van het Congolese ministerie van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), in overeenstemming met het Covid 19-interventieplan.

In Kinshasa zullen de heren Lenarcic en Le Drian een ontmoeting hebben met de Congolese president Félix Tshisekedi en met humanitaire organisaties. Hun bezoek gaat verder naar Goma, de hoofdplaats van de provincie Noord-Kivu (in het oosten van het land). De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin, die oorspronkelijk wilde meegaan, zal uiteindelijk niet meereizen, aldus zijn entourage.

De Europese Commissie had op 8 mei een “humanitaire luchtbrug” opgezet voor enkele van de meest kritieke gebieden ter wereld in de strijd tegen het coronavirus. Die aanpak bouwt voort op de inspanningen van alle EU-instellingen, gecombineerd met middelen die door de lidstaten en de financiële instellingen van de EU zijn vrijgemaakt, via het zogenaamde “Team Europa”.

Sinds begin mei heeft de EU vier andere humanitaire vluchten per luchtbrug georganiseerd (drie naar de Centraal-Afrikaanse Republiek en één naar Sao Tomé en Principe). Andere Europese humanitaire vluchten zijn gepland, waarbij prioriteit wordt gegeven “aan Afrikaanse landen waar de pandemie de vele bestaande humanitaire crises waarschijnlijk zal verergeren”.

© CongoForum, 06.06.20 (rok)

Beeld: Europees commissaris Janez Lenarcic
Bron: Twitter

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.