Provinciaal parlement in Centraal-Kasaï stuurt gouverneur Martin Kabuya naar huis (CongoForum)

KANANGA – De provinciale députés in Centraal-Kasaï hebben provinciegouverneur Martin Kabuya de bons gegeven, korte tijd na het indienen van een motie van wantrouwen tegen de man. De motie van wantrouwen werd gisteren, woensdag, aangenomen met 18 stemmen tegen 12. Hiermee valt ook het doek voor de huidige provinciale regering in Centraal-Kasaï.

Eind mei 2019 had gouverneur Kabuya uitgepakt met zijn actieprogramma, aldus Radio Okapi. Voor hij tot gouverneur werd verkozen, had hij beloofd om te ijveren voor jobs, vrede en ontwikkeling in de provincie.

“We moeten aan de slag gaan”, had de gouverneur gezegd bij de start van zijn mandaat. “Ik ben de gouverneur van iedereen ».

Maar nu loopt het dus heel anders. De gouverneur is afgezet, en zijn provinciale regering is naar huis gestuurd. De provinciale députés verwijten Kabuya dat hij niets bakte van zijn plannen en dat hij de visie van president Félix Tshisekedi saboteerde. Hij zou ook conflicten onder traditionele chefs bewust in stand houden.

In november 2019 was er ook al een motie van wantrouwen tegen Martin Kabuya. Eén provinciaal député had toen opgemerkt dat er dingen niet klopten met die motie. Gevolg: het provinciaal parlement kon zich op dat moment niet uitspreken over de vraag of de gouverneur al dan niet moest opstappen.

Nu is Kabuya alsnog naar huis gestuurd.

© CongoForum, 25.06.20

Beeld: Martin Kabuya

Bron: Congo Profond

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.