Twintig jaar dwangarbeid voor politicus Vital Kamerhe (CongoForum)

KINSHASA – In Kinshasa is vandaag een einde gekomen aan de gerechtelijke saga rond Vital Kamerhe, het boegbeeld van de partij UNC en de kabinetschef van president Félix Tshisekedi. Kamerhe is veroordeeld tot 20 jaar dwangarbeid wegens de verduistering van meer dan 48 miljoen dollar. Verder zal hij tien jaar lang onverkiesbaar zijn en niet mogen stemmen. Bepaalde eigendommen en centen op bepaalde bankrekeningen worden in beslag genomen.

Volgens de rechtbank is Kamerhe (61) schuldig aan de verduistering van ruim 48,8 miljoen dollar overheidsgeld, samen met de belangrijkste medebeklaagde, de Libanese zakenman Jammal Samih (79). Die laatste is ook veroordeeld tot 20 jaar dwangarbeid. De Libanees runde een bedrijf dat prefabwoningen moest bouwen. Na het uitzitten van zijn straf zal hij het land worden uitgezet.

Jeannot Muhima, die ook een belangrijke functie had bij de Présidence, is veroordeeld tot twee jaar dwangarbeid. De rechtbank oordeelde dat hij meteen moest worden aangehouden, ook al was hij altijd als vrij man voor de rechter verschenen.

Er is ook beslist om eigendommen in beslag te nemen die op naam staan van Hamida Shatur, Daida Shatur en Daniel Shangalume, respectievelijk de echtgenote, de schoondochter en de neef van Vital Kamerhe.

De vervolging van Vital Kamerhe en anderen maakt deel uit van een breed anticorruptieonderzoek dat moet aangeven dat er inspanningen worden gedaan om het Congolese rechtssysteem te vernieuwen en de straffeloosheid van ‘de elites’ tegen te gaan die er al sinds sinds de onafhankelijkheid in 1960.

© CongoForum – Glodie Mungaba, 20.06.20

Beeld: Vital Kamerhe

Bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.