Kiescommissie: omstreden keuze voor Malonda leidt tot betoging in Kinshasa (CongoForum)

KINSHASA – Burgerbewegingen zoals Filimbi, Lucha, Congolais Debout en Dynamique Katumbi hebben gisteren, zaterdag, een betoging gehouden in Kinshasa uit protest tegen de geplande benoeming van Ronsard Malonda als nieuwe voorzitter van de nationale kiescommissie (CENI). De keuze voor Malonda werd onlangs bekrachtigd door de Nationale Assemblee.

Op spandoeken gaven de betogers aan dat zij Malonda gelijkstellen met de vorige voorzitter Corneille Nangaa, die werd gezien als een marionet van Joseph Kabila. “Alles behalve Ronsard”, was de teneur.

Parlemere Kabeya van Filimbi vindt dat de Nationale Assemblee een bepaalde keuze wilde doordrukken. “Als de Nationale Assemblee deze kandidatuur niet terugtrekt, zullen de burgerbewegingen blijven manifesteren”, aldus Pétronelle Bokome van ‘Congolais debout’.

De betoging van gisteren was vreedzaam opgevat. Ze vertrok ergens in Limete. Ter hoogte van het parlementsgebouw werden de betogers door de politie uiteengedreven. De politie gebruikte daarbij traangasgranaten.

© CongoForum, 05.07.20

Beelden – bronnen: Congofrance, Info Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.