Landbouw in Centraal-Kongo: 4.000 ton rijst geteeld dankzij relanceplan (CongoForum)

LUOZI – Minder dan een jaar na de start heeft een project voor het telen van rijst in Nkundi (Centraal-Kongo) zijn eerste resultaten opgeleverd: een lokaal bedrijf produceerde 4.000 ton rijst.

Het relanceplan van het Congolese ministerie van Landbouw voorzag in de plaats Nkundi (Mongo Luala, territorium Luozi) een rijstteeltproject dat wordt gefinancierd door de regering. “Nkundi kwam er om de Congolezen te laten zien dat ze gewassen in eigen land kunnen produceren en dat ze de geteelde biologische producten kunnen eten. Voor ons moeten er veel andere initiatieven zoals Nkundi komen, Congo moet opnieuw een land worden dat landbouwproducten levert en exporteert. De Nkundi zullen niet meer stoppen, want er zijn er veel, wij willen dat ze vooruitgang boeken en produceren”, verklaarde Jean Joseph Kasonga Mukuta, de minister van Landbouw.

Het (winstgevende) bedrijf Bio Agro Business (BAB) produceerde 4.000 ton rijst die werd gepeld en verpakt in hoeveelheden van 25 kg. Daarna werd de rijst verkocht tegen een prijs van 16 dollar. Dat gebeurde door het Congolese bedrijf Egal RDC dat de markt en de behoeften kent.

Mulumba Katchi, algemeen directeur van BAB: “Dit is ons eerste seizoen. We zijn op een plantage van 1.000 hectare geweest met een rijstsoort van 3 tot 4 ton per hectare. We hebben de rijst uit Nkundi ontvangen en die dan gepeld in Kimpese. In het eerste seizoen kunnen we nog niet voldoen aan de behoeften van de hele bevolking, maar we evolueren geleidelijk in die richting. Dit is een primeur. Tegen september zal nog eens rijst worden geproduceerd op 3.000 hectare. In januari 2021 zullen we meer rijst op de markt brengen”.

Andere grote landbouwprojecten

Volgens het ministerie van Landbouw zal het niet blijven bij rijst alleen. Ook de productie van andere gewassen wordt overwogen in de Nkundi-vallei en elders, met als doel veel meer levensmiddelen in eigen land of streek te produceren. Zo worden tegelijkertijd enkele grote landbouwprojecten gerealiseerd. “Nkundi is een gebied waar we veel rijst kunnen produceren, maar we doen nog andere dingen. Als de middelen het mogelijk maken, zullen we ook andere gewassen telen zodat onze bevolking te eten heeft en zodat we zelfs kunnen exporteren”, aldus minister Kasonga Mukuta.

“In de Ruzizi-vallei (Zuid-Kivu) produceren we rijst en maniok, in Kanyama (Haut-Lomami) op grote schaal maïs, in Nkuadi (Oost-Kasaï) maïs en maniok en in Luiza (Centraal-Kasaï) ook. In Mongata (Kwango) produceren we maniok, op het moment hebben we daar zo’n 800 hectare geplant, en we gaan door. Tegen het eind van het jaar zullen we een hoogwaardige maniok in Mongata op de markt brengen. “

Het rijstteeltproject in Nkundi maakt deel uit van het landbouwprogramma van de Congolese regering, en werd gefinancierd voor een bedrag van circa 139 miljoen dollar. Het doel: de landbouwproductie aanzwengelen in zes provincies: Centraal-Kongo, Kinshasa, Haut-Lomami, Oost-Kasaï, Centraal-Kasaï en Zuid-Kivu.

© CongoForum – Arnaud Kabeya, 09.07.20 (rok)

Beeld: ongepelde rijst

Bron: Wikipedia

Beeld-bron: Actualité.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.