Levenslang voor politieman die activist van Lucha doodschoot in Beni (CongoForum)

KINSHASA – Het Congolese krijgsgerecht heeft maandag een politieman tot levenslang veroordeeld die bij een betoging in Beni, op 21 mei 2020, een activist van de burgerbeweging Lucha had doodgeschoten. De uitspraak is historisch, bericht Radio France Internationale.

De feiten speelden zich af bij een manifestatie tegen de onveiligheid in de streek van Beni in Oost-Congo.

Het krijgsgerecht van Beni-Butembo zag geen verzachtende omstandigheden voor het gedrag van de politieman. De man werd veroordeeld tot levenslang. Hij en de Congolese staat, die mee aansprakelijk wordt gesteld, moeten volgens het vonnis 100.000 dollar betalen aan de familie van het slachtoffer. Tijdens het proces bleef de agent ontkennen dat hij had geschoten op de 22-jarige Marcus-Freddy Kambale.

De politieman zei op het proces dat het openbaar ministerie en de leiding van de politie in Beni hem als zondebok misbruikten en hem opofferden. De baas van de politie in Beni zou ‘de ware moordenaar’ uit de wind hebben gezet en hem hebben laten vertrekken in een politiejeep. De advocaat van de agent is van plan om beroep aan te tekenen in Goma, de hoofdplaats van Noord-Kivu.

De burgerbeweging Lucha is tevreden over het vonnis en eist dat ook de baas van de politie in Beni wordt vervolgd omdat hij de leiding had. Lucha wil ook gerechtigheid voor een ander lid van de beweging, Obadi Kambale, die in november 2019 werd doodgeschoten bij een andere betoging in Beni.

Jean Mobert Senga (Amnesty International RDC) juicht het vonnis ook toe. « Dit is een grote opluchting », zegt Senga. « De Congolese regering moet nu zorgen voor de schadevergoeding voor de familie en vermijden dat er nog meer doden en gewonden vallen bij betogingen”.

Spijtig genoeg komt het in Congo wel vaker voor dat er doden vallen bij betogingen. Bij betogingen op 9 juli 2020 was er volgens de regering sprake van 5 doden en 36 gewonden. Die betogingen vonden plaats in steden als Kinshasa, Lubumbashi, Kasumbalesa en Kipushi. Er werd gemanifesteerd tegen het aantreden van Ronsard Malonda als voorzitter van de nationale kiescommissie (CENI). Malonda wordt gelinkt aan vroegere verkiezingsfraude en aan het kamp van Joseph Kabila.

© CongoForum, 15.07.20

Beeld – bron: Lucha

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.