VN bezorgd over toenemend geweld in Ituri (Radio Okapi)

BUNIA – Het Gemeenschappelijk Bureau voor de rechten van de mens van de Verenigde Naties (BCNUDH) maakt zich zorgen over de toename van geweld en aanverwante feiten op het grondgebied van Djugu en Mahagi in de provincie Ituri.

Volgens recente informatie van BCNUDH zijn tussen oktober 2019 en april 2020 ten minste 296 mensen gedood, 151 anderen gewond zijn geraakt en 38 mensen zijn verkracht, onder wie veel vrouwen en kinderen. De experts spreken van gewapende aanvallers, uit de Lendugemeenschap.

Dezelfde bron wijst op een verontrustende verslechtering van de situatie in Djugu en Mahagi in Ituri. “Deze aanvallen op burgers zijn sinds maart 2020 opgevoerd, met name nabij ambachtelijke mijnen. Ze hebben zich verspreid naar het grondgebied van Mahagi en Irumu”.

Door het stijgende geweld zijn er nog meer burgers op de vlucht geslagen. Zij trokken naar Bunia en andere stedelijke centra die veiliger worden geacht.

Sinds juni 2018 zijn honderdduizenden mensen in Djugu, Mahagi en Bunia ontheemd geraakt. Er is nu al sprake van meer dan 1,2 miljoen ontheemden in Ituri.

Als het vele geweld niet ophoudt, zullen heel wat gemeenschappen in de verleiding komen om zelfverdedigingsmilities te vormen, wat de kans op grootschalig intercommunautair geweld in de regio kan vergroten”, waarschuwt BCNUDH.

De VN-experts merken ook op dat heel wat feiten mogelijk te klasseren zijn als misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Wie zulke feiten pleegt, kan worden vervolgd door de Congolese en internationale justitie.

© CongoForum, 03.07.20 (gm)

Beeld – bron: Congo Virtuel

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.