VN: cijfers over schendingen mensenrechten zakken (CongoForum)

KINSHASA – In de DR Congo zijn in de maand mei dan dit jaar minder schendingen van de mensenrechten vastgesteld. Concreet werden 701 inbreuken genoteerd tegen 768 in april. De feiten zijn zowel toe te schrijven aan gewapende groepen als aan staatsambtenaren, zegt het Gemeenschappelijk Bureau van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten (BCUNDH) in zijn maandelijks bulletin.

Van de mensenrechtenschendingen in mei komt, over heel het Congolese grondgebied, 38% op rekening van ‘staatsambtenaren’, bericht Radio Okapi. Het gaat daarbij in het bijzonder om buitengerechtelijke executies van minstens 44 personen onder wie 9 vrouwen en 5 kinderen. Het rapport stelt gewapende groepen verantwoordelijk voor 62% van de schendingen. Zij zijn schuldig aan minstens 275 buitengerechtelijke executies.

Nog een ‘detail’: bijna 97% van de inbreuken op de mensenrechten werd gepleegd in provincies die geteisterd worden door conflicten. Daarbij vonden minstens 313 burgers de dood, onder wie 60 vrouwen en 55 kinderen. Buiten de conflictzones waren er in mei 22 schendingen die volledig op het conto kwamen van militairen of politieagenten.

Het bulletin noteert in de marge van de gewapende conflicten ook zware schendingen van de kinderrechten, vooral dan in de zones Djugu en Mahagi in de provincie Ituri.

Voor de strijd tegen de straffeloosheid blijft het Gemeenschappelijk Bureau de activiteiten steunen van de militaire en burgerlijke rechtbanken. Over heel het Congolese grondgebied werden in mei drie militairen veroordeeld wegens mensenrechtenschendingen.

© CongoForum, 02.07.20 (PVb)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.