Noord-Kivu : jongeren in stad Goma rouwen om Eric de Lamotte, Belg en initiatiefnemer van het Amani-festival (CongoForum)

GOMA – De jongeren van de stad Goma in Noord-Kivu, in het oosten van de Democratische Republiek Congo, rouwen om Eric de Lamotte, de initiatiefnemer van het Amani Festival en de SMICO-bank in Congo. In het kader van verschillende ontwikkelingsprojecten spendeerde de Belgische zakenman veel tijd in Congo. Hij stierf na een slepende ziekte in België op maandag 10 augustus in de namiddag.  Dit werd door verschillende bronnen aan het CongoForum bevestigd.

Zodra dit slechte nieuws de stad Goma bereikte, reageerden heel wat jongeren daar ontsteld.  Ze houden goede herinneringen over aan Eric de Lamotte. Voor de lokale journalist Modeste Rwanika was ‘Monsieur Eric’ een bron van trots voor Goma: “Dankzij hem komen de jongeren elk jaar bijeen om mooie momenten te beleven.”

“We denken vooral aan zijn initiatief om het Amani -festival uit de grond te stampen. Dankzij dit evenement konden we onze buren ontmoeten, voordien was dat echt moeilijk.  Éric de Lamotte verdient een monument in het culturele centrum van Goma. Naast het festival vond hij de energie om SMICO te creëren, een initiatief dat ons helpt om geld te sparen.”

“Hij heeft veel jonge mensen geholpen”

“Dankzij zijn muziekfestival in het oosten van Congo bracht de Belg veel jongeren uit verschillende delen van de wereld samen. Alle inwoners van Goma hebben daarvan geprofiteerd”, legt Justin Tshumbira uit. “Ik bewaar mooie herinneringen aan hem. Als veel jongeren in Goma kunnen studeren,  is dat dankzij Eric. Ik heb vrienden die veel baat hadden en hebben bij de projecten van het ‘Fonds Ngangi’. Het Amani-festival brengt elk jaar mensen uit het hele land bijeen. Eric de Lamotte was een realist maar ook een visionair en een verlicht persoon.”

 

“Voor de artiesten uit de streek van Goma heeft Eric de Lamotte eveneens veel gedaan. Vooral in het kader van hun muzikale projecten”, getuigt Bellamy Paluku, een belangrijke medewerker van de Belg.

“Hij gaf me mijn eerste baan”

“Ik had geen diploma of werkervaring, maar Eric gaf me mijn eerste baan, hij hielp me die te creëren”, zegt de kunstenaar met tranen in zijn ogen. “Hij nam mij op in twee belangrijke raden van bestuur. Hij stond borg voor mij zodat ik naar België kon reizen en er een opleiding kon volgen. En zonder enig eigenbelang of tegenprestatie financierde hij een toeristische reis naar Venetië voor mij. Ik had hierbij alle vrijheid, hij legde me geen enkele voorwaarde of beperking op.”

“Voor mijn plan voor een kunstacademie in Goma vond hij steun bij de Belgische overheid. Dat heeft mijn carrière gelanceerd. Toen ik mijn eigen bedrijfje opstartte, was hij één van mijn eerste klanten. Hij was de enige die mij een degelijk contract gaf, met respect voor mijn beroep als artiest.”

Eric de Lamotte werd geboren in 1956. Door zijn talloze projecten in het land was hij een echte en grote vriend van de DR Congo. Eerbetoon aan deze Belg die Goma en de DR Congo in zijn hart droeg.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 18.08.20 (jem)

Beelden – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.