Oost-Congo : opnieuw vlaggen van ‘Republiek Kivu’ in het straatbeeld (CongoForum)

MASISI – Na eerdere gevallen in de stad Bukavu (Zuid-Kivu) zijn er nu opnieuw vlaggen van de ‘Republiek Kivu’ opgemerkt in het dorp Lwibo, op 5 augustus 2020. Lwibo ligt in het territorium Masisi, dat deel uitmaakt van de provincie Noord-Kivu.

Het middenveld in Masisi bevestigt de feiten in Lwibo. In dat dorp zouden er vlaggen van de ‘Republiek Kivu’ zijn gehesen door NDC Rénové, een gewapende groep die terreur blijft zaaien in dit deel van Noord-Kivu. “We hebben deze vlaggen al dinsdag gezien”, zegt David Mwisha van het plaatselijke middenveld. Hij sprak met La Prunelle RDC. “Woensdag waren de vlaggen nog de hele dag te zien in het dorp”.

Mogelijk wijzen deze incidenten erop dat sommigen gebrand zijn op een splitsing van de DR Congo. CongoForum vroeg aan enkele burgers hun mening over de gebeurtenissen. Sommigen zijn bang door het hijsen van deze vlaggen, anderen hebben een andere mening.

“Verdeeldheid leidt niet tot ontwikkeling”

Francine Basabose is een studente uit de Kivu. Volgens haar kan je Congo niet ontwikkelen door het land te verdelen. “Ik weet niet wie hierachter zit, wat hun plannen zijn of wat hun motivatie is. Nooit zal ik het eens zijn met diegenen die ons land willen opdelen. Verdeeldheid is niet de oplossing als we Congo willen ontwikkelen. Als we erin slagen om effectief te decentraliseren, kunnen we de meeste van onze problemen oplossen. Ik ben wel akkoord dat Kinshasa, de hoofdstad, een plek is waar de mensen consumeren en uitgeven. Ze produceren daar niet veel soeps maar ze souperen spijtig genoeg alles op”.

“Liever economische autonomie”

Lunanda Famille Shombirwe is een jonge leraar in Bweremana in Masisi: “We moeten eerder aansturen op economische autonomie voor regio’s dan op politieke autonomie. Zo kunnen we beter ons potentieel benutten ten bate van de burgers. In zo’n kader zal Congo een land worden waar het voor iedereen goed leven is”.

De leraar wijst erop dat Congo wel vaker werd aangevallen door buurlanden. Hij verwijst ook naar ‘het egoïsme van de metropool’ en ‘de invloed van grote mogendheden’. “Allemaal omdat we hier veel rijkdommen hebben. Ondanks die rijkdommen leiden onze burgers dikwijls een middelmatig leven. Ik ben het niet eens met diegenen die onze problemen vooral wijten aan de grote omvang van Congo. Het is mogelijk dat een administratieve opsplitsing jobs zal creëren voor de mensen maar voor mij ligt daar niet de echte oplossing”.

Hoe dan ook zijn de meningen van de Congolezen verdeeld over de kwestie. Velen doen hun mond niet echt open maar wachten op wat er al dan niet volgen gaat.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 06.08.20

Beelden – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.