Angel Ndeze (20) droomt ervan om een internationale pilote te worden (CongoForum)

GOMA – Net na het behalen van haar staatsdiploma civiele techniek aan een technische school kreeg de 20-jarige Angel Ndeze uit Oost-Congo de droom om een internationale pilote te worden. Ze praat over haar ambitie met CongoForum.

Een eerste job bij een firma in de luchtvaartsector in Goma (Noord-Kivu) bood Angel Ndeze de mogelijkheid om wat te sparen. Met dat geld kon de jonge vrouw het eerste niveau betalen van de studies aan een pilotenschool in het Keniaanse Nairobi.

Na zeven maanden training kon de Congolese een vliegtuig besturen. Helaas moest ze stoppen met haar opleiding omdat de centen op waren. Haar familie heeft niet het geld om de rest van de pilotenstudie te sponsoren.

“Meteen na het behalen van mijn staatsdiploma heb ik gesolliciteerd bij een firma in de luchtvaarsector”, vertelt Angel. “Zo heb ik wat geld verdiend en die centen wilde ik gebruiken om nog te studeren. Ik was begonnen met studeren voor een privévliegbrevet in Kenia, maar ik kon de opleiding niet afmaken omdat ik me dat niet kon veroorloven”.

Angel had geen andere keus dan terug te keren naar Goma in de hoop daar een sponsor te vinden. Ze hoopt dat de autoriteiten haar willen helpen. “Zodra ik klaar ben met mijn studie, zal ik ten dienste staan van mijn land”, zegt ze.

Angel is het vijfde kind uit een bescheiden familie uit Rutshuru in Noord-Kivu. Rutshuru is een deel van de provincie dat veel te lijden heeft onder aanvallen van gewapende groepen, wat de ontwikkeling van dit gebied ernstig belemmert. 

© CongoForum – Paulin Munyagala, 30.09.20 (glo)

Beelden – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.