Bijna 70 gewapende groepen ondertekenen een staakt-het-vuren in Murhesa (CongoForum)

MURHESA- Bijna 70 gewapende groepen en de regering van de DR Congo hebben beloofd de vijandelijkheden onmiddellijk te staken en Mai-Mai-gevangenen vrij te laten die betrokken zijn bij het DDRC-proces (ontwapening, demobilisatie en re-integratie in de gemeenschap). Dat is een van de belangrijkste resoluties van de veiligheidsbijeenkomst van 14 tot 16 september jongstleden in Murhesa, op het grondgebied van Kabare (Zuid-Kivu).

De minister van Defensie, Sylvain Mutombo, gaf aan dat de twee partijen – namelijk: de regering enerzijds en de gewapende groepen anderzijds- hebben afgesproken dat er geen sprake meer zal zijn van het laten integreren van gewapende groepen in het leger zonder hun deelname aan het proces van ontwapening, demobilisatie en re-integratie.

“De vermenging is een moment van gratie dat haar limieten kent” zei Mutumbo die de regering vertegenwoordigde op de Murhesa-bijeenkomst. In elke gewapende groep zullen ook toezichtcomités worden opgericht om mensenrechtenschendingen aan de kaak te stellen, meldt Radio Okapi.

De bijeenkomst werd georganiseerd door de Interprovinciale Commissie ter ondersteuning van het proces van bewustmaking, ontwapening, demobilisatie en re-integratie in de gemeenschap (CIAP-DDRC), met de financiële steun van drie ngo’s die gespecialiseerd zijn in conflictoplossing.

© CongoForum, 18.09.20 (rok)

Beeld: In het rood: De provincie Zuid-Kivu in het oosten van de DR Congo

Bron: Google Maps

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.