Equateur/Ebola: AZG stuurt teams naar vijf gezondheidszones om ziekte in te dammen (CongoForum)

MBANDAKA – Artsen Zonder Grenzen heeft teams ingezet in vijf gezondheidszones in de provincie Equateur om de verspreiding van het ebolavirus tegen te gaan en het toezicht door de gemeenschap en de snelle behandeling van patiënten in moeilijk toegankelijke ‘actieve gebieden’ te ondersteunen. Dat meldt Mediacongo op basis van een persbericht van AZG. De teams zijn gestuurd naar de zones Bolomba, Bikoro, Monieka, Ingende en Lotombe.

AZG richt zijn inspanningen op de meest afgelegen zones die moeilijk bereikbaar zijn. Soms moet je ernaar toe met de boot, soms moet je urenlang rijden langs slechte wegen in bosrijk gebied. Er is slechts één helikopter beschikbaar voor humanitaire organisaties om zich in de regio te verplaatsen.

De medische ngo steunt een behandelingscentrum voor patiënten met ebola in een algemeen ziekenhuis in Bolomba, vertelt dr. Maria Mashoko, medisch coördinator van AZG in de gezondheidszone van Bolomba. “Verder hebben we al twee kleine behandelings- en isolatiecentra opgezet in de afgelegen zones Boso Mondomba en Yuli. Dezelfde gedecentraliseerde aanpak is gevolgd in de zones Monieka en Bikoro, waar AZG vier kleine behandelings- en isolatievoorzieningen in moeilijk bereikbare gezondheidsgebieden ondersteunt”. AZG werkt in dit kader graag gedecentraliseerd en op basis van plaatselijke gemeenschappen.

Op 2 september 2020 was er in Equateur sprake van 110 gevallen van ebola: 104 bevestigde gevallen en 6 waarschijnlijke gevallen. De statistieken melden verder 47 sterfgevallen.

Tussen mei en juli 2018 beleefde Equateur al een uitbraak van ebola. Destijds waren de gezondheidszones Bikoro en Iboko en de stad Mbandaka het epicentrum van de epidemie.

© CongoForum, 07.09.20 (gm)

Image – source: MSF

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.