Haut-Lomami: inwoners van Malemba Nkulu kampen met een voedselcrisis (CongoForum)

HAUT-LOMAMI- Het grondgebied van Malemba Nkulu, in de provincie Haut-Lomami (in het zuiden van de Democratische Republiek Congo), wordt geconfronteerd met een voedselcrisis. Dat is te wijten aan de zware regenval die in de maanden februari en maart viel, waardoor de velden zozeer onder water kwamen te staan dat ze beschadigd raakten.

Geconfronteerd met deze situatie gaan de inwoners van Malemba Nkulu hun voedselvoorraden halen uit naburige gebieden. Volgens Ngoy Ngole, de beheerder van het Malemba Nkulu-gebied, zijn de prijzen van landbouwproducten, waaronder ook maniok en maïs, de belangrijkste basisvoedingsmiddelen in de regio, verdubbeld, meldt Radio Okapi.

En daarom luidde hij alarm:

“We hebben een zeer ernstige voedselcrisis! De kleine Meka (mersurette) maïs die vroeger verkocht werd voor 300 tot 500 Congolese frank (0,25 USD), wordt nu verkocht voor 1.000 Congolese frank (0,50 dollar). Zelfs mijn gespecialiseerd landbouwteam kwam langs voor een veldstudie, ze gaven me het rapport waarin stond dat het feit echt is. Mensen reizen met de motor en met de fiets over zeer lange afstanden om iets te eten te gaan zoeken. Anderen gaan naar naburige gebieden om voorraden aan te leggen.” Voor hem is in dergelijke omstandigheden humanitaire hulp zeer noodzakelijk.

“Voedselhulp is hard nodig voor onze mensen. Ik kan u oprecht zeggen dat er op mijn grondgebied geen uitzonderingen zijn, waar de boeren zich ook bevinden, het is hetzelfde probleem, want zelfs de inwoners van de dichtstbijzijnde dorpen die ons bevoorraadden en het team dat kwam, vertelden ons dat het een zeer wijdverbreide situatie is. Ik kan zelfs spreken over 90 procent getroffenen,” verklaarde Ngoy Ngole.

© CongoForum, 16.09.20 (rok)

Beeld-bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.