Onderzoek naar inkomsten uit Go-Pass en grootschalig gesjoemel bij landbouwproject in Bukanga Lonzo (CongoForum)

KINSHASA – De algemene inspectie van Financiën (IGF) lanceert twee grote onderzoeken om een duidelijk zicht te krijgen op het gebruik van de inkomsten van de Go Pass bij de Regie der Luchtwegen (RVA) en op mogelijk grootschalig financieel gesjoemel bij het landbouwproject in Bukanga Lonzo, ten tijde van premier Augustin Matata Ponyo.

Volgens Actu7 en Mediacongo zouden de Congolezen nu moeten te weten komen wat er gebeurd is met de vele miljoenen dollars die de overheid incasseerde door vliegtuigpassagiers voor de Go Pass te laten betalen op de luchthavens. Verder zouden de onderzoeksresultaten moeten leiden tot de gerechtelijke vervolging van de personen die het project in Bukanga Lonzo hebben laten mislukken door grootschalig gesjoemel.

In mei van dit jaar gaf de minister van Transport, Didier Mazenga, een precies beeld van de bedragen die de Go-Pass-heffing tussen 2014 en 2019 opleverde. Tussen 2014 en 2019 zou de Go-Pass meer dan 138 miljoen dollar hebben binnengebracht. De RVA deponeerde die inkomsten bij de Rawbank, de bank BIAC, de DGDA via het eenheidsloket enzovoort.

Bukango Lonzo, een project op apegapen

De zaak Bukanga Lonzo gaat over een agro-industrieel project waarin de Congolese staat al meer dan 92 miljoen dollar heeft geïnvesteerd. Maar het project ligt min of meer stil. Bij een recent officieel bezoek zag de huidige premier, Sylvestre Ilunga Ilunkamba, tractoren die totaal niet worden gebruikt en waarvan de motoren zijn aangesproken voor doeleinden die niets te maken hadden met het landbouwproject. Een ontstelde Ilunga Ilunkamba omschreef de situatie als een “verspilling van openbare middelen”.

Bukanga Lonzo was een ambitieus project van voormalig president Joseph Kabila dat in juli 2014 van start ging. Het idee was om dit project uit te voeren in samenwerking met een Zuid-Afrikaans bedrijf, Africom Commodities. De toenmalige premier, Augustin Matata Ponyo, verdedigde zich in deze zaak al door vol te houden dat hij zijn verantwoordelijkheid had genomen. Matata Ponyo had zelf aan het IGF gevraagd een onderzoek in te stellen om te bepalen wie verantwoordelijk was.

© CongoForum, 11.09.20 (gm)

Beeld Go Pass – bron: Le Potentiel

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.