Schadevergoeding van Oeganda aan Congo : Internationaal Strafhof beveelt expertise (CongoForum)

DEN HAAG – Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft deze week opdracht gegeven om de schade te laten schatten die de Oegandese bezetting tussen 1998 en 2003 heeft aangericht in het oosten van de DR Congo. Oeganda werd eerder al veroordeeld om een schadevergoeding te betalen maar het kwam nooit tot een akkoord hierover tussen Kampala en Kinshasa.

Experts zullen bijvoorbeeld moeten schatten hoeveel doden er in Ituri zijn gevallen door toedoen van het Oegandese leger en zijn plaatselijke handlangers, meldt Radio France Internationale.

Oeganda werd in deze zaak al in 2005 veroordeeld door het Internationaal Strafhof. Volgens de rechters waren Congolese burgers gedood en gefolterd door het Oegandese leger. Er werden dorpen vernield, kinderen werden geronseld, er werd veel geplunderd.

De experts zullen moeten nagaan wat er allemaal werd geplunderd aan goud, diamanten, hout, coltan. De aanwezigheid van Oegandese troepen ging ook gepaard met veel materiële vernielingen. Huizen, scholen, ziekenhuizen werden verwoest.

Er moeten nu vier experts worden aangesteld. Zij zullen niet naar Oost-Congo reizen maar zich baseren op reeds bestaande documenten, waaronder heel wat rapporten van de VN.

© CongoForum, 24.09.20

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.