Zuid-Kivu: meer dan 42 huizen voor vrouwen die seksueel geweld overleefden (CongoForum)

BUKAVU – In Zuid-Kivu zijn 42 huizen met houten planken opgetrokken voor vrouwen die seksueel geweld hebben overleefd. De huizen werden officieel overgedragen aan de betrokken vrouwen in Kavumu (Katana) en Buhavu (Kalehe), telkens in de provincie Zuid-Kivu. De huizen werden gesponsord door Nobelprijswinnaar Denis Mukwege.

Volgens lokale bronnen zijn er 9 huizen in het ‘groupement’ Bugorhe, 15 in Katana en 18 in Kalehe. Dr. Denis Mukwege, ‘de man die vrouwen herstelt’, begaf zich ter plaatse om de huizen officieel over te dragen aan de 42 begunstigden.

In het verleden had Dr. Mukwege al Kavumu bezocht toen daar sprake was van veel verkrachtingen van kinderen. Destijds had hij vrouwen en mannen opgeroepen om zich mee in te zetten een einde te maken aan deze tragedie.

Het is duidelijk dat de gynaecoloog de regio niet is vergeten. Mukwege kwam om hulde te brengen aan al die vrouwen die de moed hadden om hun leven weer op te bouwen en om weer zelfstandige en belangrijke vrouwen voor de maatschappij te worden.

“Ik heb uitzonderlijk veel geluk dat ik met vrouwen zoals jullie kan werken”, verklaarde dr. Mukwege. “Kavumu is voor mij een groot voorbeeld van sterke vrouwen, die de geschiedenis van ons land kunnen veranderen”. De woorden van de dokter leidden tot groot applaus vanwege de overlevenden van seksueel geweld en de andere aanwezigen.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 28.09.20 (glo) 

Beeld – bron: La Prunelle RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.