Zuid-Kivu: spontane manifestatie in Bukavu na moord op student van UOB (CongoForum)

BUKAVU – De moord op een student in de nacht van 3 september 2020 in Bukavu (gemeente Ibanda) heeft studenten van de Université officielle de Bukavu (UOB) ertoe aangezet om gisteren, zaterdag, te betogen. Samen met studenten van andere universitaire en hogere instellingen klaagden ze de toenemende onveiligheid in Bukavu aan. Bukavu is de hoofdplaats van de provincie Zuid-Kivu.

Een groot aantal woedende studenten trok de straat op om meer veiligheid in Bukavu te eisen. Ze eisten ook gerechtigheid voor hun vermoorde kameraad. « Teveel is teveel », zeiden de manifestanten.

Volgens sommige bronnen werd de spontane manifestatie zwaar aangepakt door de politie. Sommige studenten werden opgepakt. Onder hen de vertegenwoordiger van de UOB-studenten en de organisatrice van de betoging.

“Wij wilden gewoon vreedzaam betogen. Waarom gedragen de stedelijke en provinciale autoriteiten zich zo tegenover ons”, vragen de studenten zich af.

Het lukte de betogers niet om een memorandum te overhandigen aan de gouverneur van Zuid-Kivu, Théo Ngwabije Kasi. De studenten geven echter niet op en eisen nu het vertrek van de gouverneur. Morgen, maandag, hopen ze opnieuw te betogen.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 06.09.20

Beeld – bron: Kivu Times

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.