Goma : straatveegsters betogen voor achterstallig loon, muzikant Blackman Bausi opgepakt (CongoForum)

GOMA – Zowat 100 straatveegsters, in dienst van het stadsbestuur van Goma in Noord-Kivu, hebben vandaag betoogd omdat ze nog 64 maanden achterstallig loon te goed hebben. De vrouwen kregen steun van de muzikant Blackman Bausi, die met hun eis sympathiseert. Maar de muzikant werd opgepakt en opgesloten in de Munzenze-gevangenis in Goma.

De boze vrouwen, voor het merendeel oudere dames, zeggen dat ze al sinds 2013 helpen om de stad properder te maken. Destijds was Kubuya Ndoole nog de burgemeester van Goma. De straatveegsters voelen zich in de steek gelaten en vinden het ontoelaatbaar dat zij in lastige omstandigheden hun werk op straat doen zonder geld te krijgen.

“Deze vrouwen hebben gewerkt voor de stad”, vertelde Blackman Bausi voor hij werd aangehouden. “Het is toch niet normaal dat ze aan hun lot worden overgelaten, met 64 maanden achterstallig loon. Wij vragen dan ook aan het stadsbestuur om dit snel op te lossen”.

Na hun betoging trokken de straatveegsters naar het stadhuis om daar een sit-in te houden. Ze eisten ook de vrijlating van Blackman Bausi.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 30.10.20

Beeld – bron : CongoForum – Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.