Oost-Congo : botsingen tussen Nande en Hutu eisen mensenlevens in Kiwanja (CongoForum)

RUTSHURU – In de streek van Kiwanja, in het territorium Rutshuru in Noord-Kivu, zijn er sinds zondag 25 oktober 2020 confrontaties tussen jongeren van twee gemeenschappen, de Hutu en de Nande. Kiwanja ligt op zo’n 75 km ten westen van de stad Goma.

Het geweld eiste al diverse mensenlevens, langs beide kanten, bevestigen plaatselijke bronnen aan CongoForum. Eerder had de gouverneur van Noord-Kivu een commissie ter plaatse gestuurd om de situatie te onderzoeken. De commissie is al terug in Goma maar de toestand blijft erg gespannen in de streek.

Een prominente inwoner van Rutshuru, een vroegere gouverneur van Noord-Kivu die nu in het nationale parlement zit, denkt dat er maar één oplossing is: de provincie in twee opsplitsen. Zo zouden de Nande in Beni-Lubero leven met hun hoofdplaats, terwijl de Hutu dan Goma als hoofdplaats zouden hebben. Eugène Serufuli Ngayabaseka wijst erop dat allerlei voorlichtingscampagnes niets hebben uitgehaald. De website La Coulisse bevestigt dat deze campagnes niets veranderden.

Een leraar uit de streek, die liever naamloos blijft, geeft een andere versie van de situatie. Hij denkt dat de jongeren voor de kar worden gespannen van politici die hun eigen politieke agenda hebben. De leraar is van mening dat het nodig is om beide gemeenschappen bijeen te brengen en precies te bepalen wat de oorzaak van de spanningen is, om dan naar mogelijke oplossingen te zoeken.

© CongoForum – redactie, 28.10.20

Beeld – bron : CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.