President Tshisekedi zal Congolezen toespreken in gespannen politiek klimaat (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft de voor vandaag geplande ministerraad laten annuleren om een toespraak te kunnen richten tot de Congolezen. De spanningen tussen CACH van Tshisekedi en FCC van Joseph Kabila blijven heftig, constateert Radio France Internationale. Onlangs werd de eedaflegging van drie nieuwe rechters van het Grondwettelijk Hof geboycot door het FCC.

Volgens het FCC handelde Tshisekedi in strijd met de Grondwet door de nieuwe rechters te benoemen. Het platform van Kabila spreekt van een ‘dictatoriale ontsporing’ en herinnert eraan dat het de meerderheid controleert in de Nationale Assemblee.

RFI wijst erop dat Tshisekedi erg kwaad is op premier Sylvestre Ilunga Ilunkamba, die tot het FCC behoort. Volgens Tshisekedi danst de premier te veel naar de pijpen van Joseph Kabila.

Sommigen vinden dat Ilunga Ilunkamba moet opstappen en plaats moet maken voor een nieuwe regering. Anderen zijn van mening dat Tshisekedi de Nationale Assemblee moet ontbinden. In de entourage van Sylvestre Ilunga Ilunkamba wordt volgehouden dat de premier de spanningen tracht te verminderen door uit te leggen dat sommige presidentiële verordeningen niet conform de Grondwet waren.

De president en de premier hebben in de voorbije dagen contacten gehad met buitenlandse diplomaten die proberen om de situatie tot bedaren te brengen. RFI meent, op basis van informatie van adviseurs van Tshisekedi, te weten dat de president nog niet zover is dat hij wil breken met Joseph Kabila.

© CongoForum, 23.10.20

Beeld: Félix Tshisekedi

Bron: Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.