Rutshuru : bevolking opgelucht na vertrek procureur bij parket (CongoForum)

RUTSHURU – De inwoners van Rutshuru (Noord-Kivu) zijn opgelucht over het vertrek van de procureur bij het parket van de vredesrechtbank, Zacharie Ngandu. In het recente verleden waren twee gevangenen overleden in de centrale gevangenis van Rutshuru. Dit leidde tot een sit-in om te protesteren tegen de procureur.

Volgens de inwoners was de procureur uitermate geldbelust en verdiende hij veel geld door exorbitante boetes op te leggen. De man wordt ook verantwoordelijk geacht voor de dood van gedetineerden in het cachot en de centrale gevangenis van Rutshuru.

Actievoerders zeggen dat de bevolking zich niet in slaap zal laten wiegen. Ze vrezen voor manoeuvres om de man in zijn functie te herstellen.

Volgens de actievoerders zijn de feiten ernstig genoeg om de procureur in de gevangenis te steken. Ze eisten overigens ook de terugbetaling van een som die was afgeperst in het dossier van Samuel Sibomana. “Het territorium Rutshuru is geen vuilnisbelt voor mensen van justitie die geen moraal kennen. Wij waarschuwen anderen die in het zelfde bedje ziek zijn”.

Er zou nu een comité worden opgericht om op te volgen of de gevangenen voortaan fatsoenlijker worden behandeld, of niet. Duidelijk is dat de actievoerders niet achterover willen leunen.

© CongoForum – redactie, 15.10.20

Beeld – bron : CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.