Zuid-Kivu : inwoners Uvira maken zich boos over de kwestie Minembwe (CongoForum)

UVIRA – De ‘Nouvelle société civile congolaise’ in het zuiden van de provincie Zuid-Kivu en de politieke partij Ecidé hebben opgeroepen om vandaag van Uvira een ‘ville morte’ te maken. Reden: de protesten tegen maatregelen in het kader van het besluit om van Minembwe een landelijke gemeente te maken.

De oproep werd behoorlijk goed opgevolgd door de bevolking van Uvira. Winkels en openbaar vervoer lagen stil in bijna alle wijken van de stad. De inwoners trokken de straat op om te protesteren tegen plannen om Congo te ‘balkaniseren’.

André Byadunia, coördinator van de NSCC, verklaarde voor het stadhuis van Uvira dat de bevolking gekant is tegen de aanduiding van een burgemeester voor Minembwe en de oprichting van deze gemeente. Betogers droegen spandoeken waarop te lezen stond : “Hatuuzishe Minembwe, Minembwe is niet te koop”.

In Minembwe leven voornamelijk Banyamulenge. Er is daar al geweld tussen bevolkingsgroepen sinds 2017. Een decreet uit 2013 bepaalde dat Minembwe een gemeente werd, met een oppervlakte van niet meer dan 10 vierkante kilometer.

President Félix Tshisekedi zei onlangs in Goma dat hij het dossier wilde stilleggen. Maar dat nog moet blijken op administratief gebied.

© CongoForum – Christian Kamuntu Muhigire, 14.10.20

Beelden – bron: Uvira News TV

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.