Aimé Kazika: “Ik help jongeren hun potentieel te ontwikkelen én zo het land te dienen”(CongoForum)

GOMA – De jongeren in de DR Congo blijven voor de ontwikkeling van hun land vechten, ongeacht de moeilijkheden die ze doormaken. Sommige jongeren zijn actief in de landbouw, anderen hebben elders hun activiteiten. Aimé Kazika woont in Kinshasa en maakt deel uit van een netwerk genaamd Young Professionals for Agricultural Development (YPARD)-Jonge Professionelen voor Agriculturele Ontwikkeling-. CongoFortum had hierover een gesprek met hem tijdens zijn bezoek aan Goma.

Sinds 2016 is Aimé Kazika actief in het internationale YPARD-netwerk. Dat richt zich op jonge mensen die ondernemer zijn in de landbouw. “Het is mijn taak om jonge mensen te ondersteunen bij het benutten van hun volledige potentieel en zo bij te dragen tot de ontwikkeling en transformatie van het land”, aldus Aimé Kazika.

CongoForum (CF): Leg eens uit wat de YPARD-missie in de DR Congo inhoudt?

Aimé Kazika (AK): “YPARD is een wereldwijd netwerk van jongeren tussen 18 en 40 jaar, een jongerenbeweging gemaakt door jongeren. Haar missie is om te dienen als een wereldwijd platform waar jonge professionals hun ideeën kunnen uiten en hun volledige potentieel kunnen realiseren om een dynamische landbouwontwikkeling te bereiken. Als wereldwijd netwerk brengt YPARD actoren bij elkaar die innoverende veranderingen nastreven én probeert het samen te werken met nationale instellingen die bereid zijn om te bekijken hoe ze jongeren meer kunnen betrekken bij hun  programma’s. “

CF: Sinds enkele jaren worden jonge mensen in het oosten van het land gemakkelijk gerekruteerd door gewapende groepen, wat de onveiligheid in de regio verklaart. Wat is de rol van YPARD DRC bij het herstel van de vrede in het oosten van de DR Congo?

AK: “Ons netwerk is er alleen voor jongeren. Wat jongeren meer aantrekt tot gewapende groepen in het oosten van de DR Congo, is armoede of werkloosheid. Een arme en werkloze jongere is een gemakkelijke prooi om zich bij een opstand aan te sluiten. Dit is de reden waarom YPARD DRC in zijn visie en in overeenstemming met zijn Handvest 2018-2022 poogt bij te dragen aan de uitbanning van armoede. Dit dan door jongeren te mobiliseren en te betrekken bij agrarisch ondernemerschap “.

“In het oosten van de DR Congo is ons netwerk operationeel in drie provincies: Noord-Kivu, Zuid-Kivu en Maniema. En ook in Grand Katanga. Binnenkort zal het operationeel zijn in de provincie Ituri, meer bepaald in Bunia. Door mentoring, toegang tot informatie en mobilisatie rond agrarisch ondernemerschap, draagt YPARD indirect bij aan de opbouw van vrede. Als jongeren niet krijgen wat ze verdienen, vergroot dat het risico op rebellie. YPARD is een belangrijke speler in de strijd tegen armoede onder jongeren want die armoede is de bron van de proliferatie van talrijke bewegingen en opstanden. YPARD werkt aan de empowerment en verantwoordelijkheid van jonge mensen door hen uit te nodig en hun volledige potentieel te realiseren ”.

CF: Kunt u iets meer uitleggen over de activiteiten van het netwerk?

AK: “We organiseren bijeenkomsten om capaciteit op te bouwen en we vragen jongeren actief deel te nemen aan conferenties. Daarnaast wisselen we tijdens bezoeken ervaringen uit en delen we kennis. YPARD DRC vertegenwoordigt bijna 300 jonge professionals in Kinshasa, Haut-Katanga, Kwango, Noord-Kivu, Zuid-Kivu, Oost-Kasaï, Kongo-Centraal en Maniema ”.

CF: Wat zijn de moeilijkheden?

AK: “Allereerst moet gezegd worden dat jongeren maar weinig betrokken geraken in de landbouwsector. Er is ook een gebrek aan kansen om jongeren te integreren. De verschillende beschikbare en ontwikkelde beleidsmaatregelen plaatsen jongeren niet op de voorgrond. En er is geen financiering om jongereninitiatieven aan te moedigen ”.

CF: Heb je een boodschap voor de Congolese bevolking, vooral voor jongeren?

AK: “Als er niets wordt gedaan om de huidige trend te keren, lopen jongeren het risico om tegen 2030 nog altijd arm te zijn. Ondernemerschap in de landbouw en agribusiness kan jongeren helpen om aan de armoede te ontsnappen. Ik nodig jongeren uit om actief deel te nemen aan formele of informele jongerennetwerken en tegelijkertijd hun vaardigheden te verbeteren “.

Meer info: www.ypard.net

© CongoForum – Paulin Munyagala, 02.11.20 (rok)

Beeld-bron: CongoForum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.