Gratis lager onderwijs op openbare scholen: een zeer relatief begrip (CongoForum)

KINSHASA – In 2019 kondigde president Félix Tshisekedi gratis basisonderwijs aan op openbare scholen in de DR Congo. Helaas lijkt deze maatregel erg relatief in het huidige schooljaar, meldt het Congolees dagblad Forum des As. Hierdoor worden ouders weer gedwongen om ‘premies’ te betalen aan de leerkrachten van hun kinderen.

Op de meeste grote scholen in Kinshasa is het leertempo nog steeds niet normaal. Dit is met name het geval op geconventioneerde katholieke scholen. De kinderen gaan vaak naar school, maar studeren niet.
Volgens Forum des As hebben ouders met de schooldirecteuren afgesproken om bij te dragen aan de leerkrachtenpremies. Het gaat over 200.000 Congolese frank (100 dollar) voor de basisschool en 300.000 Congolese frank (150 dollar) voor leerlingen uit het 7e en 8e leerjaar.

Ouders willen niet dat hun kinderen naar school gaan zonder dat ze iets leren. “We willen het onderwijs van onze kinderen niet opofferen in naam van het gratis onderwijs, dat in onze ogen een drug lijkt die schadelijker is dan de ziekte die het zou genezen”, aldus de voorzitter van het oudercomité van een grote katholieke school. De betrokken ouders hebben aanvaard om tot een bepaald niveau financieel bij te dragen zodat hun kinderen toch normaal onderwijs kunnen krijgen.

In 2019 besliste de Congolese staat om gratis basisonderwijs te organiseren in alle openbare instellingen, een maatregel die de bevolking toejuichte. Helaas heeft de staat niet genoeg financiële middelen om gratis onderwijs te bieden.

 Om gratis (lager) onderwijs te bieden op openbare scholen zou bijna 2 miljard dollar per jaar nodig zijn. De staat kan al dit geld niet vrijmaken. De Congolese autoriteiten hoopten hun hoogstandje te verwezenlijken dankzij de steun van externe partners. “Helaas, het blijkt dat tot nu toe alle beloften van externe partners een reeks goede bedoelingen zijn gebleken, niets concreets ”, schrijft Forum des As.

De krant waardeert de bedoeling van de autoriteiten, maar merkt op dat de middelen gewoon niet toereikend zijn. “Het is in ieder geval niet zo dat we morgen zullen slagen in deze gratis dienst zonder de echte substantiële steun van externe partners. Vandaar de noodzaak om een tussenoplossing te vinden en gratis onderwijs in een proces op te nemen. Dat wil zeggen: geleidelijk, stap voor stap gaan ”.

© CongoForum, 19.11.20 (rok)

Beeld – bron: Provinces26RDC.net

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.