Nationaal Observatorium moet waken over veiligheid van journalisten (CongoForum)

KINSHASA – Naar aanleiding van de Werelddag ter bestrijding van de straffeloosheid van misdrijven tegen journalisten heeft de Congolese afdeling van Unesco dinsdag een Forum georganiseerd over de mogelijke oprichting van een ‘Nationaal Observatorium’ dat moet waken over de veiligheid van journalisten.

Vertegenwoordigers van overheidsstructuren, politici, het middenveld, universiteiten, de media en internationale organisaties namen deel aan het Forum. Samen discussieerden ze over mogelijkheid om de veiligheid voor journalisten in Congo te verbeteren. Er zou een mechanisme moeten komen opdat misdrijven, gepleegd tegen journalisten, niet langer straffeloos zouden blijven. De Verenigde Naties hebben ter zake trouwens een actieplan geschreven. Op het Forum werd gepraat over resoluties en aanbevelingen.

Jean-Pierre Ilboudo (Unesco/RDC) denkt dat de bijeenkomst een stap vooruit is voor de inspanningen om journalisten beter te beschermen. Het proces richting ‘Nationaal Observatorium’ werd in november 2019 op gang getrokken onder auspiciën van Unesco. Dat gebeurde door de Congolese persbond UNPC en de ngo Journaliste en danger (JED).

© CongoForum – redactie, 12.11.20

Beeld – bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.