Beni: meer dan 1.200 burgers gedood sinds start militaire operaties in 2019 (CongoForum)

GOMA – Het beeld van de veiligheidssituatie in de provincie Noord-Kivu blijft somber, vooral in het territorium Beni dat in het noorden ervan ligt. De burgerbeweging Lutte pour le changement (Lucha) gaf onlangs een persconferentie in Goma om de veiligheidssituatie in Beni (stad en territorium) te bespreken.

“Sinds 2014 wordt de regio Beni door elkaar geschud door een reeks moordpartijen, plunderingen, ontvoeringen en het in brand steken van huizen en voertuigen. De daders en hun werkelijke motieven zijn niet precies bekend”, verklaarden de jonge activisten van Lucha. Volgens hen zijn er meer dan 5.000 burgers omgekomen, waaronder meer dan 1.200 sinds het begin van de militaire operaties eind oktober 2019. Om nog maar te zwijgen van de ontvoeringen van honderden burgers, de branden, de ontheemding van de bevolking, de moeilijkheden bij het bewerken van de velden en de vernietiging van het lokale sociale en economische weefsel.

Militaire operaties
Lucha herinnert eraan dat president Tshisekedi had beloofd een einde te maken aan het geweld in de regio. Op 30 oktober 2019 liet hij militaire operaties van start gaan om de burgers te beschermen en de geweldplegers die de regio in gevaar brengen te neutraliseren, maar de balans is nog steeds negatief met betrekking tot deze zorgwekkende situatie. “Sinds 30 oktober 2019 heeft onze beweging 1.206 burgerslachtoffers geregistreerd in Beni”, zeiden leden van Lucha. “We hebben vastgesteld dat er meer doden zijn gevallen in Ruwenzori en een deel van de naburige provincie Ituri. Dat zijn gebieden die vroeger rust kenden. In plaats van de moorden te stoppen en de aanvallers te neutraliseren, hebben militaire operaties de aanvallers over grote gebieden verspreid. Deze belagers blijven Congolezen afslachten bij hun passage”.


Versterking nationale solidariteit
Lucha roept de bevoegde autoriteiten dringend op om de militaire operaties in de regio te herzien en te versterken, recht te doen aan de slachtoffers van de moordpartijen in Beni, de nationale en maatschappelijke solidariteit met Beni te versterken en humanitaire hulp te verlenen aan de overlevenden van de moordpartijen en de plaatselijke bevolking. “Elke aanval in de regio veroorzaakt ontheemden, daklozen, wezen, weduwen die vaak helemaal alleen staan en beperkt zijn tot gastgezinnen.  Die hebben echter zelf niet genoeg middelen door een gebrek aan toegang tot de productiezones en een vijandig bedrijfsklimaat”.

De burgerbeweging vraagt alle Congolezen om hun solidariteit met de bevolking van Beni te tonen door op 16 en 17 januari twee dagen van nationale rouw te houden en er bij de beleidsmakers op aan te dringen om alle aanbevelingen om een duurzame vrede in de regio Beni te bereiken, uit te voeren.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 13.01.21 (rok)

Beelden – bron: CongoForum / Congolese pers

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.